ICR Stockholm şi Muzeul Nobel prezintă literatura de limbă germană din România

Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Muzeul Nobel organizează pe 20 noiembrie 2012, la ora 18.00, programul „Când tăcem, suntem dezagreabili. Când vorbim, suntem ridicoli”, despre literatura de limbă germană din România. Denumirea evenimentului este inspirată din romanul Animalul inimii de Herta Müller.
Programul va avea loc în sala de festivităţi a Academiei Suedeze, avându-i ca invitaţi pe laureata Premiului Nobel pentru Literatură Herta Müller, scriitorul şi traducătorul Ernest Wichner, criticul literar Monica Nagler şi actriţa Stina Ekblad. Discuţia se va purta în limba germană şi va fi tradusă în suedeză de Elisabeth Geiger-Poignant. Pentru acest program, reputata traducătoare Aimée Delblanc a tradus în limba suedeză o selecţie din scrierile lui Rolf Bossert, Roland Kirsch, Anemone Latzina, Johann Lipett, Oskar Pastior, William Totok, Richard Wagner şi Ernest Wichner.
Evenimentul este organizat cu ocazia expoziţiei „Podoaba rece a vieţii”, deschisă la Muzeul Nobel din Stockholm până pe 27 ianuarie 2013. „Podoaba rece a vieţii” este o expoziţie itinerantă care documentează, în fotografii şi obiecte, viaţa Hertei Müller şi a membrilor Aktionsgruppe Banat. Expoziţia a fost concepută de Literaturhaus din München şi itinerată până în prezent în mai multe oraşe din Germania. Muzeul Nobel a decis să prezinte această expoziţie la sugestia ICR Stockholm.