ICR sprijină cea de a XI-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului BABEL

Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL, organizat de Teatrul Municipal Tony Bulandradin Târgovişte și finanțat de Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului Târgoviște și Ministerul Culturii din România, a ajuns la cea de a XI-a ediție, care se desfăşoară în perioada 3-11 iunie 2023. Definit încă de la început ca o întâlnire a artelor, Festivalul a aşezat în centrul demersului de alcătuire a programului din acest an conceptul de FORME, elemente esențiale în procesul de creație.

La eveniment, vor fi invitate trupe de artişti de pe continentul european, din țări precum Franța, Italia, Belgia, Polonia, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova, dar şi de pe alte continente, din țări ca Japonia, Argentina, India, Coreea de Sud, Irak, China, sau Kazahstan, unii revin în festival, alții sunt la Târgovişte pentru prima dată. Se vor afla aici, alături de artişti vizuali, cineaşti, dansatori şi muzicieni binecunoscuți.

Invitați speciali sunt actorii Teatrului Academic Regional Donetsk din Mariupol, bombardat de invadatorii ruşi, în martie 2022. La patru luni de la tragedie, actori ai teatrului distrus au creat la Ujgorod, unde s-au refugiat, spectacolul Strigătul Națiunii.

În deschiderea festivalului va fi prezentată prima co-producție româno-coreeană, „Argonautasˮ de Darko Lukić,în regia lui Mc Ranin (Teatrul Tony Bulandrași Asociația Teatrală din Coreea de Sud).

Îndeplinindu-şi scopul de a avea şi un caracter multidisciplinar şi educativ, programul Festivalului include seria „Întâlnirilor BABELˮ, la care publicul poate primi răspunsuri la întrebările iscate de spectacolele invitate, dar şi workshop-uri, lansări de carte şi proiecții de film. Ediția a XI-a a ținteşte să confirme încă o dată adevărul fundamental care a prezidat la naşterea lui: într-o lume măcinată de divergențe, e nevoie de ARTĂ pentru a naşte unitatea spirituală a umanității.