ICR Chișinău susține concursul Internaţional de Canto Academic „Alexei Stârcea”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea celei de-a XIII-a ediție a Concursului Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea” - un eveniment cu tradiție, organizat de Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova și cu susținerea Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Concursul Internaţional de Canto Academic „Alexei Stârcea”va fi organizat în perioada 25-27 martie 2024, la Palatul Republicii din Chișinău și se va desfășura conform următorului program:

25 martie, ora 11.00 – Etapa I-a

26 martie, ora 11.00 – Etapa a II-a

27 martie, ora 18.00 – Gala Laureaților

Pentru prima dată în istoria concursului. ICR Chișinău va acorda, Marele Premiu, în valoare de 15 000 MDL, pentru cea mai bună interpretare lirică, evenimentul înscriindu-se în seria de proiecte destinate încurajării şi promovăriii tinerelor talente, precum şi creării unui dialog dintre muzicienii din România, Republica Moldova şi Ucraina.

Și anul acesta, sub egida festivalului va avea loc masterclass-ul de interpretare lirică pentru interpreți și pianiști acompaniatori susținut de membrul juriului, conf.univ.dr. Vasilica Stoiciu-Frunză. Evenimentul, cu titlul generic „Sunetul de lângă tine”, va avea loc la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, pe data de 25 martie 2023, la ora 16.00.

Vasilica Stoiciu-Frunză este un muzician cu pregătire universitară muzicologică, pianistică şi managerială care şi-a clădit activitatea artistică pe trei domenii distincte: consultant artistic la Opera Naţională Română Iaşi (1990-2012), pianist colaborativ şi cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi. În cei 22 de ani de implicare în mecanismul de organizare artistică a Operei ieşene, a generat idei novatoare, creative, apreciate la superlativ de specialişti şi public, spre exemplu stagiunea permanentă de muzică de cameră, realizarea operei Oedipe (spectacol-concert), cicluri de concerte – proiect „Capo d’opera”, „Vissi d’arte”, „Vocea cântată”, „Artişti ieşeni pe scena bucureşteană, 2009 - Centenar Paul Constantinescu”, „Master – class pentru cântăreţi de operăsusţinut de mezzo-soprana Viorica Cortez”, concerte în spaţii neconvenţionale etc. În anul 2006 a realizat susţinerea publică a tezei de doctorat cu tema „Opera Naţională Română Iaşi, viziune cultural-istorică”, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. Vasilica Stoiciu-Frunză este o prezenţă activă în organizarea celor mai importante evenimente muzicale ieşene de anvergură publică, cum ar fi: Classic 300, ciclul de proiecţii Opera film festival, sau colocviul „Viaţa în artă – Arta în viaţă”, în cadrul Festivalul Internaţional al educaţiei (FIE Iaşi, 2013). Este directorul artistic al Concursului „Emanuel Elenescu”de la Piatra-Neamţ. Timp de 25 de ani a fost cadru didactic asociat la UNAGE din Iaşi unde, din toamna anului 2016 are calitatea de conferenţiar universitar dr., pianist colaborativ. Numeroasele înregistrări muzicale, interviurile radio, tv. şi din presa scrisă, cronicile, sunt mărturii ale nivelului artistic înalt şi de înţelegere intelectuală a căilor de comunicare şi modelare umană prin arte.

Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău.