Galerii de artă românești, la SPARK Art Fair Vienna

Jecza Gallery și Zina Gallery reprezintă România, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, la cea de-a doua ediție a târgului internaţional de artă contemporană SPARK Art Fair, care se desfăşoară în perioada 25-27 martie 2022, la Marx Halle. SPARK Art Fair Vienna a debutat în 2021 cu un format inovativ prin care colecționari, muzee și instituții sunt invitaţi să descopere lucrări semnate atât de artiști emergenți, cât și de cei consacrați în spațiul internațional, unele fiind create special pentru târg. Ediţia din acest an reuneşte 80 de galerii şi instituţii şi cuprinde 90 de proiecte artistice individuale.

În cadrul ediţiei 2022, Jecza Gallery (Timişoara, stand B15) prezintă lucrări realizate de Cătălin Pîslaru, iar Zina Gallery (Cluj-Napoca, stand C2) participă cu lucrări semnate de Hortensia Mi Kafchin.

Fondată în 2011 la Timișoara, Jecza Gallery a avut de la început o puternică înclinație pentru scena istorică locală, foarte importantă în anii ’60 și ’70 (grupul Sigma printre altele). Galeria reprezintă artiști și colective de artiști, figuri istorice, dar și personalități tinere și remarcabile, cu un interes concentrat spre sculptura contemporană și forme de artă experimentală. Prin juxtapuneri ale artiștilor din diferite generații, galeria încurajează proiectele de cercetare aprofundate, legate de diverse practici de artă. Alături de o fundație de artă și o editură fondată în 2001, galeria a devenit un puternic centru de cercetare pentru moștenirea artei moderne și contemporane din Europa de Est.

Galeria de artă contemporană Zina Gallery din Cluj-Napoca a fost fondată în 2020 de un grup de artiști, care îşi desfăşoară activitatea între Cluj-Napoca și Berlin și se axează pe reprezentarea artiștilor emergenți. Cu scopul de a oferi sprijin pe termen lung scenei de artă contemporană din România și din Europa Centrală și de Est, galeria prezintă expoziții ale curatorilor independenți.

Detalii suplimentare despre programul complet al târgului internaţional de artă pot fi găsite pe pagina SPARK Art Fair.