Galeria Gaep participă la miart 2022, cu sprijinul Institutului Cultural Român

Institutul Cultural Român susţine participarea Galeriei Gaep la târgul internațional de artă modernă și contemporană miart, ce va avea loc în perioada 1-3 aprilie în Italia, la Milano.

Gaep participă la ediția de anul acesta cu o prezentare duo de lucrări ale lui Sebastian Moldovan și Mihai Plătică în secțiunea Emergent, dedicată galeriilor care prezintă artiști din noile generații.

Sebastian Moldovan și Mihai Plătică folosesc desenul, obiectele sculpturale și fotografia, uneori în moduri ingenioase, pentru a examina natura materiei. Amândoi sunt interesați de înțelegerea pe care o căpătăm asupra lumii prin intermediul noțiunilor de materie, spațiu și timp și amândoi analizează sau deconstruiesc fenomene naturale pentru a explora teme precum vitalitatea, haosul și regenerarea. În plus, ambii artiști ne conduc înspre un teritoriu unde reflectăm asupra a ceea ce este vizibil și văzut versus ceea ce rămâne invizibil și nevăzut.

Printre lucrările pe care Gaep le va prezenta la miart 2022 se numără noi desene din seriaAn Unlikely Series of Fortunate Events, începută anul trecut de Sebastian Moldovan. În această serie, artistul se „sustrage” parțial din procesul de realizare a imaginilor. În loc ca mâna lui să atingă în mod direct suprafața de desen, el folosește un dispozitiv mecanic simplu, asemănător cu o roată a olarului, și lasă formele circulare din tuș de diferite culori să se auto-compună. Rezultatele pot fi citite atât la o scară micro, cât și la una macro. Formele pot duce cu gândul și la structuri celulare privite la microscop, și la vederi din spațiu asupra Pământului. În același timp, e posibil ca ele să nu aibă nicio legătură cu lumea pe care o știm, din moment ce universul vizibil nouă este doar o mică parte din tot ceea ce există.

Practica fotografică a lui Mihai Plătică se bazează pe o investigare a unor parametri de analiză a materiei sau a luminii. În câteva dintre lucrările incluse în prezentarea de la miart 2022, el manipulează modelul cromatic RGB (red-green-blue) pentru a explora peisaje naturale. Miza finală a acestor lucrări este de a chestiona capacitatea fotografiei de a surprinde complexitatea realității. În alte lucrări, artistul juxtapune fotografiilor de peisaj elemente chimice precum o placă de niobiu sau una de vanadiu, pentru a evidenția faptul că diverse similitudini din natură pot fi explicate dacă ne uităm cu atenție la compoziția materiei. Interesul lui pentru spațiu și univers se deslușește din obiecte precum o hartă din lemn a Pleiadelor, în care cele mai strălucitoare stele din grup sunt reprezentate cu ajutorul unor lentile vechi de telescop.

Ediția de anul acesta a miart va reuni 150 de galerii din 21 de țări. Gaep este singura galerie din România care participă.Desfășurată cusprijinul ICR - Institutul Cultural Român, aceasta este a cincea participare la miart pentru Gaep, după edițiile din 2017, 2018, 2019 și 2020 (ediție exclusiv digitală).

Scurte biografii

Sebastian Moldovan (născut în 1982, trăiește și lucrează în București)a studiat Pictura la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În prezent, mediile sale predilecte de exprimare sunt instalațiile, videoul și desenul. A expus, printre altele, la MARe (București, 2021), Rezidența BRD Scena9 (București, 2020), Bienala Art Encounters (Timișoara, 2017), Guangdong Times Museum (Guangzhou, 2016), Osage Gallery Foundation (Hong Kong, 2015), cea de-a 55-a ediție a Bienalei de la Veneția (Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică, 2013) și Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal (Sibiu, 2008 și 2005). Gaep a prezentat trei dintre expozițiile sale personale: Spacetime’s a Wastin’ (2021), The Uncanny Within (2017) și / and / You Never Know What’s Off (2015).

Mihai Plătică (născut în 1983, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca) a absolvit Fotografia la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Lucrările lui au fost prezentate recent în expoziția duoSuddenly Clear (cu Diana Popuț) la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (2021) și înDepartures From the Sphere,o expoziție de grup desfășurată în trei orașe diferite, în cadrul proiectului de coproducție europeană Both Ways, parte dinEuroScience Open Forum (ESOF2020, Trieste). Prima sa expoziție personală la Gaep a fostAlpher-Bethe-Gamow (2021).

Credite imagini

1. Sebastian Moldovan,An Unlikely Series of Fortunate Events 39, 2022, tuș pe hârtie, 26.5 x 37 cm, prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep

2. Mihai Plătică, Radiant Landscape 1, print inkjet pe hârtie Hahnemühle Photo Rag Metallic, 25 x 34 x 6.5 cm, ediție: 2/3 + 2 AP, prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep