Gală extraordinară românească la Ierusalim, de Ziua Națională a României

  • Gală extraordinară românească la Ierusalim, de Ziua Națională a României
  • Flash mob organizat de ICR în Piața Rabin – Primăria Tel Aviv în culorile drapelului României

ICR Tel Aviv a celebrat Ziua Națională a României 2019 la Ierusalim printr-un eveniment muzical de excepție – Gală extraordinară românească, concert simfonic de gală cu program integral românesc, susținut, în seara zilei de 1 Decembrie, în sala arhiplină „Henry Crown Symphony Hall” a Teatrului din Ierusalim. Totodată, la Tel Aviv, Institutul Cultural Român a organizat un flash mob în Piața Rabin din metropola israeliană, unde imensa fațadă a primăriei din Tel Aviv a fost iluminată în culorile naționale ale României.

Soliștii români sosiți la Ierusalim de la operele din București, Cluj-Napoca, Constanța și Tel Aviv au fost acompaniați de Jerusalem Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului și solistului român de operă Ionuț Pascu. Manifestarea – care a smuls aplauze la scenă deschisă de la cei peste 700 de spectatori prezenți, majoritatea israelieni originari din România – a reunit nume recunoscute ale muzicii din România, precum: Ionuț Pascu, Andrei Manea, Ștefan Ignat, Madeleine Pascu, Alina Dragnea, Aida Pascu, Dalila Cernătescu, Bogdan Mihăilescu. Programul muzical abordat a fost o prezentare selectivă a școlii românești de compoziție (cultă și populară), în vederea promovării patrimoniului cultural românesc la nivel internațional.

Interpretarea Jerusalem Symphony Orchestra, una dintre cele mai reprezentative orchestre din Israel, a pus în valoare compoziții celebre semnate de Ciprian Porumbescu (Crai Nou), Gherase Dendrino (Lăsați-mă să cânt; Mugurel de cântec românesc), Filaret Barbu (Ana Lugojana), Paul Constantinescu (Pană Lesnea Rusalim), Pascal Bentoiu (Veselie), Aurel Eliade (Revedere), Mircea Chiriac (Serenada), Tiberiu Brediceanu (Cine m-aude cântând; Bade, pentru ochii tăi; Bagă, Doamne, luna-n nor), Zsolt Kerestély (Copacul), Florin Comișel (Leonard), George Grigoriu (Valurile Dunării), Aurel Giroveanu (După noapte vine zi), Edmond Deda (Inimă, nu fi de piatră), Richard Stein (Sanie cu zurgălăi), Harry Brauner (Cine iubește și lasă), Grigoraș Dinicu (Hora staccato), Mansi Barberis (M-a trimis mama la vie).

Noutatea concertului a constituit-o orchestrația și adaptarea unor binecunoscute piese din repertoriul muzicii românești – cultă și populară – pentru concertul simfonic, ce a permis astfel o reinterpretare neașteptată, sub bagheta energică a lui Ionuț Pascu. Binecunoscuta piesă a lui Harry Brauner, Cine iubește și lasă, a constituit unul dintre highlight-urile concertului de gală, beneficiind de execuția de excepție la nai a Dalilei Cernătescu, urmată de interpretarea colectivă a soliștilor de operă români.

„Acesta este doar începutul unei frumoase prietenii, al unei fructuoase colaborări între cele două instituții de cultură – Institutului Cultural Român și Orchestra Simfonică de la Ierusalim –, care se va extinde și pe perioada în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală a Europei” – a subliniat Martin Salamon în deschiderea serii. Directorul ICR Tel Aviv a anunțat că instituția de cultură are în plan pentru anul 2020 organizarea unor evenimente de promovare a Capitalei Culturale Timișoara, oraș de unde au pornit mișcările de protest împotriva regimului comunist în urmă cu exact 30 de ani, mișcări care au condus la instaurarea unui regim democratic în România. Yair Stern, directorul Jerusalem Symphony Orchestra, a ținut să sublinieze colaborarea excelentă pe plan artistic dintre muzicienii români și cei israelieni, care au creat o atmosferă prin excelență românească la această gală de operă, organizată la Ierusalim, de Ziua Națională a României.

Totodată, celebrând Ziua Națională a României, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizatun flash mob în Piața Rabin din metropola israeliană, unde imensa fațadă a primăriei Tel Aviv a fost iluminată în culorile naționale ale României. Primăria a dat curs, pentru al doilea an la rând, inițiativei ICR Tel Aviv. Evenimentul – transmis în timp real pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv și pe alte canale – a avut un ecou deosebit în mediile online. În Piața Rabin, un reper turistic și arhitectural al orașului, s-a dansat hora, dar s-a cântat și imnul României. Tot la Tel Aviv, Ziua Națională a României a fost sărbătorită, în cadru festiv, la recepția oferită de Ambasada României în Israel, cu un recital de muzică românească oferit cu sprijinul ICR Tel Aviv, în fața unui public format din membri marcanți ai comunității originarilor din România, ai corpului diplomatic acreditat în Israel și ai scenei culturale israeliene.