Gală extraordinară de muzică românească la Ierusalim cu ocazia Zilei Naționale a României și a 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Israel

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a celebrat Ziua Națională a României 2022 la Ierusalim printr-un eveniment muzical de excepție – Gala extraordinară de muzică românească, care a constat într-un concert simfonic cu program integral românesc, susținut de Jerusalem Symphony Orchestra, în seara zilei de 10 decembrie, în sala arhiplină Henry Crown Symphony Hall a Teatrului din Ierusalim.

„Concertul este continuarea unei frumoase prietenii, al unei fructuoase colaborări, inaugurate în 2019, între cele două instituții de cultură – Institutului Cultural Român de la Tel Aviv și Orchestra Simfonică de la Ierusalim –, care intenționăm a fi extins și pe perioada în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii” – a subliniat Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, în deschiderea serii. Acesta a anunțat că instituția de cultură are în plan pentru anul 2023 organizarea unor evenimente de promovare a Capitalei Europene a Culturii – Timișoara, oraș de unde au pornit mișcările de protest împotriva regimului comunist, mișcări care au condus la instaurarea unui regim democratic în România. Martin Salamon a subliniat faptul că acest concert este o sărbătoare culturală a legăturilor israelo-române.

În discursul său, E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, l-a citat pe Eli Wiesel: „Fără memorie, nu există cultură, civilizație, societate și viitor”. Ambasadorul a menționat că, în ciuda perioadelor dificile din istorie, în special a Holocaustului, România și Israelul se bucură de 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte. Ambasadorul a salutat participarea și prezența maestrului László Roth, el însuși un supraviețuitor al Holocaustului din România, a cărui piesă, Ecouri românești pe teme de la munte, a fost interpretată în cadrul concertului.

Președintele Yad Vashem, Dani Dayan, a fost, de asemenea, prezent la eveniment. Referindu-se la ambasadorul Ioanid, Dani Dayan și-a exprimat aprecierea față de acesta, numindu-l „cel mai bun diplomat dintre istoricii Holocaustului și cel mai bun istoric al Holocaustului dintre diplomați”.

Concertul, cu program orchestral integral simfonic și cu un instrument solist specific românesc – naiul, în interpretarea artistei Dalila Cernătescu, s-a desfășurat sub bagheta dirijorului român Ionuț Pascu, acompaniat de Jerusalem Symphony Orchestra, una dintre cele mai reprezentative orchestre din Israel. Programul muzical abordat a fost o prezentare selectivă a școlii românești de compoziție în vederea promovării patrimoniului cultural românesc la nivel internațional. Astfel, programul muzical al Galei, prezentat în primă audiție publicului din Israel, a conținut compoziții semnate de: Paul Constantinescu (Ciobănașul), László Roth (Ecouri românești pe teme de la munte), George Enescu (Rapsodia română nr. 1), Constantin Silvestri (Dansuri transilvane), Theodor Grigoriu (Variațiuni simfonice ale unui cântec de Anton Pann), Dumitru Bughici (Suită românească), Mihail Jora (Priveliști moldovenești), Theodor Rogalski (Dansuri românești), Mircea Chiriac (Dans vrăjit), Improvizații la nai și orchestră, Călușariila nai.

Concertul a marcat începutul seriei de evenimente dedicate promovării Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii în 2023, dată fiind includerea în programul evenimentului a primei audiții a unei lucrări simfonice contemporane, compuse de maestrul israelian originar din Timișoara, László Roth (102 ani, supraviețuitor al Holocaustului, căruia pe 3 august 2022 i-a fost înmânat Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la Ambasada României din Israel).