„Fire is always the same”, montaj video românesc al tulburărilor sociale din ultimele decenii, la Muzeul Luvru

Realizatorii Mona Vătămanu și Florin Tudor, împreună cu directorul Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC), Călin Dan, vor participa la evenimentul anual „Rencontres Internationales Paris/Berlin”, care se va desfășura în perioada 25 februarie - 1 martie, la Sala Auditorium a Muzeului Luvru  și Grand Palais din Paris. Manifestarea, una dintre cele mai importante dedicate creaţiei audiovizuale contemporane, va programa aproximativ 107 creaţii ale unor artiști provenind din 33 de ţări ale lumii.

Premiera franceză a filmului „Fire is always the same”, realizat de Mona Vătămanu și Florin Tudor, va avea loc vineri, 28 februarie, ora 16.00, la Sala Auditorium a Muzeului Luvru.„Fire Is Always the Same”este un montaj de înregistrări video preluate de artiști din mediul online și care surprind secvențe din timpul tulburărilor sociale din ultimele decenii. De la Timișoara 1989 până la protestele actuale de la Hong Kong, lucrarea studiază dinamica mulțimilor trasând în același timp paralele cu imaginea focului. Acest montaj poate fi considerat un jurnal vizual al artiștilor, a căror practică abordează medii diverse, film, fotografie, pictură, performanță, proiecte specifice.

Vineri, 28 februarie, ora 16.00, la Sala de conferinţe a Auditorium a Muzeului Luvru, directorul MNAC,Călin Dan, va participa la o dezbatere profesională privind evoluțiile și practicile contemporane ale imaginii în mișcare, cu titlul Table ronde 1/3. Evenimentul va beneficia și de prezența altor directori de muzee din Europa, cum ar fi Emilia Tavares, de la Chiado Museum (Muzeul Național de Artă Contemporană din Lisabona), Vesa Vehvilainen, de la AV-arkki (Centrul de artă contemporană din Finlanda), dar și Vincent Gonzalvez (responsabil rezidențe internaționale), de la Cité internationale des arts (Paris).

In 2050 vom fi deja ieșiți din era actuală, și, poate, și din sfera pericolelor anunțate. Ce schimbări și ce consecințe vor urma în sfera activității fiecărui participant? Discuțiile se vor baza pe experiența și punctul de vedere al fiecărui invitat, cu exemple concrete, acordând un loc esențial interacțiunii și schimburilor cu publicul prezent.

„Rencontres Internationales Paris-Berlin” își propune să reunească anual artiști din întreaga lume, să promoveze opere inovatoare și să susţină dezvoltarea a noi forme de creație şi expresie artistică. Ediţia care a avut loc la Paris în anul 2019 a găzduit 5 000 de spectatori, 400 de profesionişti acreditaţi şi 80 de artişti mondiali.

Evenimentul beneficiază și în acest an de sprijinul Ministerului francez al Culturii, al Primăriei Parisului, al Consiliului Regional Ile-de-France, a douăzeci de ambasade și alte instituții culturale străine la Paris etc. ICR Paris sprijină de mai mulţi ani prezenţa românească la acest festival al avangardei creaţiei audiovizuale.