Filme românești selectate la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia

Institutul Cultural Român de la Varșovia susține prezența regizorului peliculei Oameni de treabă, Paul Negoescu, și a actorului Iulian Postelnicu, la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, care se desfășoară anul acesta în perioada 14-23 octombrie. Trei producții românești se regăsesc în două secțiuni ale festivalului: în secțiunea FREE SPIRIT COMPETITION filmul „Whose Dog Am I?” / „Ki kutyája vagyok?”, regizat de Róbert Lakatos (coproducție Ungaria-România), iar în secțiunea CRÈME DE LA CRÈME (secțiune necompetitivă) peliculele „Oameni de treabă” (regia: Paul Negoescu) și „Metronom” (regia: Alexandru Belc).

Filmul Oameni de treabă, al patrulea lungmetraj al regizorului Paul Negoescu, este o comedie neagră care îl are protagonist pe Ilie, care se bucură de o viață ușoară de polițist într-un sat din nord-estul țării. Pasivitatea lui în timpul unei serii de evenimente violente îl transformă într-un complice al crimei. Tensiunea se acumulează în sat, obligându-l pe Ilie să ia o decizie finală. Pelicula a fost selectată în competiția pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, 2022.

Filmul Metronom, primul lungmetraj de ficțiune al regizorului Alexandru Belc, este o poveste despre doi liceeni care, în perioada comunistă, trimit scrisori la emisiunea de cultură muzicală „Metronom” a postului de radio „Europa Liberă”. Pelicula a fost recompensată cu Premiul pentru regie al secțiunii „Un certain regard” la cea mai recentă ediție a Festivalului de Film de la Cannes.

„Whose Dog Am I?” / „Ki kutyája vagyok?” este un documentar-comedie produs de Rita Balogh, Alexandru și Ada Solomon în careregizorul și scenaristul Róbert Lakatos folosește din plin parabola: cetățenii sunt câini, politicienii sunt crescători de câini, instituțiile naționale sunt asociații locale de crescători de câini, în timp ce cel mai înalt forum internațional este FCI (Fédération Cynologique Internationale, Organizația Mondială Canină).

Festivalul Internațional de Film de la Varșovia este unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice poloneze, fondat și condus de Stefan Laudyn. Pe parcursul celor zece zile de Festival au loc proiecții de film, prezentate în cadrul diferitelor secțiuni și concursuri, dar și întâlniri cu cineaști și un târg de film central-european.


Programul proiecțiilor:

Oameni de treabă

Sâmbătă, 15.10.2022, ora 17.00, Multikino Złote Tarasy, sala 1, strada Złota 59

Luni, 17.10.2022, ora 20.00, Multikino Złote Tarasy, sala 1, strada Złota 59


Metronom

Sâmbătă, 15.10.2022, ora 11.00, Multikino Złote Tarasy, sala 2, strada Złota 59

Duminică, 16.10.2022, ora 20.00, Multikino Złote Tarasy, sala 1, strada Złota 59


Whose Dog Am I? / Ki kutyája vagyok?

Marți, 18.10.2022, ora 19.00, Kino Atlantic, sala A, strada Chmielna 33

Miercuri, 19.10.2022, ora 13.45, Kino Atlantic, sala C, strada Chmielna 33

Joi, 20.10.2022, ora 21.30, Kino Atlantic, sala A, strada Chmielna 33

Sâmbătă, 22.10.2022, ora 19.00, Kino Atlantic, sala A, strada Chmielna 33.