Filme românești, în premieră, la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam (IFFR) 2022

Institutul Cultural Român Bruxelles anunță proiecția, în premieră în Olanda, a filmelor ”The Island”, regia Anca Damian (în Big Screen Competion), și ”When Clouds Grow Towards Each Other”, scurtmetrajul de debut al lui Daniel Popa, ambele în selecția Press & Industry a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam IFFR (26 ianuarie-6 februarie 2022). De asemenea, la CineMart, forumul de co-producție al festivalului, va fi prezentat filmul ”Sorella di Clausura”, regia Ivana Mladenovic.


Având în vedere importanța acestui festival, prezența filmelor românești în ediția din 2022 demonstrează, încă o dată, valoarea cinematografiei românești. Fondat în 1972, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume în ceea ce privește numărul de vizitatori și de invitați din industria filmului. Ca medie, festivalul a avut peste 340.000 de vizitatori și 2.700 de invitați din industria cinematografică. Selecția Oficială include 570 de filme din 90 de țări, organizatorii festivalului acordând o atenție specială filmelor de autor și producătorilor independenți. În timpul festivalului au loc expoziții, performances, Masterclasses și discuții cu cineaștii invitați.

În plus, festivalul este recunoscut ca platformă europeană de lansare a filmelor realizate de regizori debutanți, cu buget redus. CineMart, cea mai mare și totodată una dintre cele mai vechi și prestigioase piețe de co-producție din lume, afiliată IFFR, alături de Hubert Bals Fund și CineLab, oferă actorilor consacrați, dar și talentelor în devenire, oportunitatea de a intra în contact cu o rețea internațională cinematografică de înaltă calitate.

Anca DAMIAN (1962, România) a studiat la Academia de Artă Teatrală și Film din București, unde a făcut studii superioare în cinematografie și este doctor în arte, cinema și media. În 1992, și-a început cariera cinematografică de regizor, după care a regizat primul său film Eminescu, truda întru cuvânt (1996). Crulic - The Path to Beyond (2011) este primul său lungmetraj de animație și începutul trilogiei sale despre eroism. A doua parte, filmul de animație mixtă La montagne magique (2015), a câștigat premii la mai multe festivaluri, printre care Festivalul Internațional de Film de Animație Zagreb, Festivalul Internațional de Animație din Ottawa și Festivalul Internațional de Film Amiens. Alte filme pe care le-a realizat: Atâta liniște-i în jur (1999, scurt metraj), Eu și cu mine (2006, scurt metraj), Întâlniri încrucișate (2008), O vară foarte instabilă (2013), Carré(2016, short), Perfect sănătos (2017), The Call (2018, short), Moon Hotel Kabul (2018), L'extraordinaire voyage de Marona (2019).

Daniel Popa (1978, România) este actor de film, teatru și tânăr regizor român. A absolvit Universitatea Națională de Arte Teatrale și Cinematografie (2000), iar în 2001, a jucat primul său rol în filmul Golem. Alte roluri notabile în filme: „Vlad” (2003), „Wer” (2013) și „Sunt o babă comunistă” (2013). Joacă pe scena Teatrului „Bulandra” din București.

Institutul Cultural Român Bruxelles, partener al IFFR din 2012, a reușit să susțină constant o prezență importantă a cineaștilor români la evenimentele cinematografice ale FIF Rotterdam. Din 2011, festivalul a prezentat mai mult de 38 de filme românești (producții și co-producții), iar ICR Bruxelles a reușit să susțină participarea a peste 22 de cineaști români la festival.