Festivalul Internațional „Tudor Arghezi“

În perioada 30 mai – 1 iunie s-a desfășurat la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești, în județul Gorj, Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi“, ediția 2014. A fost ediția cu numărul 34 și a opta de cînd festivalul are caracter internațional.
Manifestarea a fost găzduită de Centrul de Promovare a Culturii Tradiționale – Gorj, (director Ion Cepoi, sprijinit de Viorel Surdoiu și Teodor Dălălău și de echipa lor) instituție care a contribuit decisiv la reușita acestei ediții.
Premiile acodate în cadrul festivalului au fost susținute de CJPCT Gorj, Primăria Târgu Cărbunești, Uniunea Scriitorilor din România, Institutul Cultural Român, Liga Culturală „Fiii Gorjului” și Biblioteca Județeană Gorj.

Festivalul a cuprins un vernisaj de artă plastică semnată de artiști din Bulgaria, un colocviu dedicat operei argheziene, un podium poetic al invitaților și laureaților, lansarea unui album liric cu poezia lui Arghezi în italiană (traducere Eliza Macadan), vizite la obiective culturale din județul Gorj și Gala de Premiere de la Târgu Cărbunești, în prezența primarului localității, dl. Mihai Mazilu, care a conferit titlul de „Cetățean de onoare” laureaților. Juriul, prezidat ca de obicei de criticul Gheorghe Gricurcu, a acordat premiile festivalului.

Pentru distinsul eseist Livius Ciocârlie, premiat și de ICR, a rostit un laudatio Horia Gârbea, directorul de onoare al festivalului. Despre opera celuilalt laureat român, poetul Marian Drăghici, a vorbit criticul Gheorghe Grigurcu, președintele juriului.

Invitații din străinătate au avut memorabile recitaluri poetice în limbile lor materne, cu traducere în limba română.

În secțiunea principală s-au acordat următoarele premii:

Premiul Naţional de literatură - Opera Omnia, pentru scriitori români şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Târgu Cărbuneşti: Livius Ciocârlie pentru critică și eseu şi Marian Drăghici pentru poezie. Premii acordate de Uniunea Scriitorilor Bucureşti şi Institutul Cultural Român
Premiul Tudor Arghezi, pentru Opera Omnia şi titlul de Cetăţean de Onoare, acordate unor scriitori de prestigiu din afara graniţelor ţării: Balazs F. Attila (Ungaria) şi Ognean Stamboliev (Bulgaria). Premiile au fost acordate de CJCPCT Gorj.