Expoziția „Urmăreşte pisica!“, realizată de Clubul Ilustratorilor din România, la Wieliczka

Expoziţia de ilustrații de carte pentru copii „Urmăreşte pisica!“, realizată de Clubul Ilustratorilor din România împreună cu ICR Varşovia, este prezentată publicului din orașul Wieliczka în perioada 23 martie – 28 iunie 2024, la Centrul Cultural Mediateka și la Biblioteca din localitate.

Vernisajul a avut loc în data de 23 martie, în cadrul evenimentului de inaugurare a unei noi secții a bibliotecii, dedicată tinerilor cititori.

Expoziția „Urmăreşte pisica!“ prezintă 25 de ilustrații semnate de artiști români, membri ai Clubului Ilustratorilor din România. Autorii lucrărilor sunt: Zelmira Szabo, Cristiana Radu, Adela Calistru, Alina Marinescu, Anca Smărăndache, Andra Badea, Cristinas Crișu, Raluca Burcă, Corina Drăgan, Delia Zahareanu, Emanuela Balint, Gabriela Fabian, Georgiana Chițac, Irina Dobrescu, Iulia Ignat, Margareta Udrescu, Gabriela Soare, Mihaela Paraschivu, Raluca Anghel, Stela Lie, Oana Ispir, Bogdan Topîrceanu.

La momentul înființării, în 2005, Clubul Ilustratorilor reunea zece graficieni – stundeți și absolvenți, coordonați de Stela Lie, profesorul lor de la Universitatea Națională de Arte Plastice din București, dornici să facă parte dintr-un proiect comun – ilustrația de carte. Prima expoziție, „Imagini care spun povești“, a fost găzduită de galeria Simeza. Au urmat numeroase expoziții în țară și străinătate, participări la Târguri de Carte (Bookfest și Gaudeamus București, Bologna, Istanbul, Kolkata – India, Saarbruecken, Madrid, Ierusalim, Varșovia), la conferințe și worshopuri, la emisiuni și interviuri. Au urmat cărți, cataloage și articole scrise de membrii Clubului, care în prezent au ajuns cincizeci. Clubul Ilustratorilor a devenit membru al EIF – European Illustrators Forum. Munca, entuziasmul și pasiunea ilustratorilor se vede în cărțile tot mai frumoase și tot mai bine tipărite pe care le realizează.

Expoziţia itinerată acum la Wieliczka este rezultatul colaborării Institutului cu Clubul Ilustratorilor din România și a fost prezentată în Polonia la Târgul de Carte de la Varşovia, Cracovia și Szczecin.

Foto: Mediateke Wieliczka