Expoziția „Serenity” a artistei Dorina Mocan, vernisată la sediul ICR Stockholm

ICR Stockholm va găzdui, în perioada 11 mai-12 august 2022, expoziția „Serenity” a artistei vizuale de origine română Dorina Mocan, stabilită de patru decenii în Suedia. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 11 mai 2022, de la ora 18.30, la sediul institutului (Skeppsbron 20, Stockholm).

La evenimentul de deschidere, alături de Dorina Mocan, va participa istoricul de artă Louise Lyberg, prima doamnă a Curții Reginei Suediei 1993 – 2003, care a fost șef intendent la prestigioasa casă de licitație Bukowski. De asemenea, la eveniment va fi prezent sculptorul suedez Christer Lönngren, care va expune, de asemenea, câteva lucrări de-ale sale în galeriile ICR Stockholm, în perioada 11 mai-12 august 2022.

„Arta mea își are originea în întâlniri încântătoare, în bucuria mea de a descoperi micile minuni din viața de zi cu zi. Îmi doresc să creez un spațiu privilegiat în care să evoc spiritul umanitar și universal, o lumină interioară îndreptată direct spre privitor”, a declarat artista Dorina Mocan.

„În limba latină, serenitas/serenitatis trimitea la vremea frumoasă și la condițiile favorabile. Expoziția Dorinei Mocan pe care Institutul Cultural Român de la Stockholm o găzduiește în spațiile sale expoziționale în perioada mai-august 2022 este o pledoarie pentru pace și reconciliere, o invitație la introspecție și speranță”, a punctat Bogdan Popescu, director al ICR Stockholm, în textul introductiv al catalogului expoziției.

Expoziția, care include în jur de 40 de lucrări, unele de mari dimensiuni (185 cm x 210 cm), reprezintă o privire retrospectivă asupra ultimului deceniu de creație al artistei. Serenity include și o serie de tablouri, centrate pe prezențe feminine inefabile, cu numele de Cornelia și Sara, care apar în diferite ipostaze (Comorile Corneliei, Cornelia cu perle, Cornelia și munții, Sara în grădină, Sara pe acoperișul lumii, Sara și anturajul ei). De asemenea, regăsim în expoziție motivul grădinii exotice cu nostalgia paradisului pierdut (Grădina secretă, Comorile grădinii, Prințesa grădinii), toate lucrările purtând pecetea luminii și ale unei „declarații de iubire”, după cum se intitulează un alt tablou, An Explanation of Love.

Dorina Mocan s-a născut în orașul Târgu Mureș. Între anii 1965-1969, a studiat arta la școala de artă din orașul natal, iar apoi a început la liceul de artă și muzică din Târgu Mureș. În 1973, artista a intrat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În 1981, s-a mutat în Suedia și de atunci a trăit și a lucrat în Upplands Väsby, Stockholm și Uttersberg. Dorina Mocan a avut numeroase expoziții în Suedia, în țări precum Danemarca, Germania, Mexic, Norvegia, Coreea de Sud, Polonia, Anglia, China, Singapore ș.a. În 2017, pictorița a fost distinsă cu premiul III la concursul internațional de portrete Portrait Now! la Castelul Frederiksborg din Danemarca pentru lucrarea sa Sara and her entourage. Dorina Mocan este membră a Organizației Naționale a Artiștilor Vizuali și a Asociației Internaționale de Artă.