Expoziția „Prezența intruzivă a unei absențe”, la Galeria Broadside din Glasgow, cu sprijinul ICR Londra

Institutul Cultural Român de la Londra și Consulatul General al României la Edinburgh, ȋn colaborare cu Galeria Broadside din Glasgow, propun publicului scoțian, ȋn perioada 10 decembrie 2023 – 27 ianuarie 2024, expoziția „Prezența intruzivă a unei absențe”, care va reuni o instalație a artistei Irina Gheorghe, cu lucrări de pictură și sculptură semnate de Neil Clements, cei doi ȋmpărtășind o viziune comună în ceea ce privește arta abstractă, ca formă și limbaj estetic.

Vernisajul va avea loc duminică, 10 decembrie 2023, la Galeria Broadside din Glasgow, în prezența artiștilor invitați și a curatorului Benjamin Fallon. Pe parcursul evenimentului, filosoful Alexi Kukuljevic va citi, ȋn premieră, un eseu, iar, ȋn ȋnchiderea expoziției, Irina Gheorghe va oferi publicului un inedit performance, ce va sublinia forma de expresie și tema abordată de eveniment. Cu acest prilej va fi lansat și un catalog al expoziției.

Cei doi artiști se bucură de o colaborare ȋndelungată care este parte a unui program mai amplu ce a adus împreună artiști locali în directă conlucrare și dialog cu artiști din ȋntreaga lume. Colaborarea dintre Neil Clements și Irina Gheorghe este o continuare a ȋntâlnirilor artistice ce au debutat la Institutul Cultural Român de la Stockholm, Suedia și la Utrecht, în Olanda.

Irina Gheorghe a absolvit Universitatea Națională de Arte Bucureștiși a obținut un doctorat în practică artistică la GradCAM/TU Dublin, unde a studiat pictura și fotografia. Explorează teritorii diverse, de la performance la instalații, desen, fotografie sau video, abordând teritorii ce țin de o estetică a transcendentului, de la viața extraterestră până la planete ipotetice. Lucrările ei abordează noțiuni și concepte ale alienării și instrăinării de cotidian, utilizând abstractizarea ca limbaj pentru comunicarea interstelară și absurdul ca stare de interacțiune cu un univers de dincolo de percepție.

Neil Clements este artist vizual, scriitor și profesor în Glasgow. Este lector la Departamentul de Critică de Artă în cadrul Facultății de Arte Vizuale din Glasgow. Cercetările sale se ȋndreaptă către abstractizarea de tip formal și interacțiunea cu mediul cultural în care acestea sunt create. Expozițiile sale au avut loc la Hunterian Art Gallery – Glasgow, The Collective Gallery – Edinburgh, Fringe Gallery – Glasgow, Galerie Markus Winter – Berlin, Konsortium – Dusseldorf, Centre for Contemporary Art – Derry/Londonderry, Doggerfisher – Edinburgh, Woodmill London, Peer – London, Tramway – Glasgow, Hochstr. 45 – Berlin. Lucrarile sale au fost incluse ȋn expoziții internaționale de grup, printre care Frith Street – London, Hunter College – New York, The Ludwig Forum – Aachen, prin expozițiile sale demonstrând o fascinație pentru valoarea intrinsecă a metalului în raport cu provocările artei moderne. A expus, de asemenea, la Galerie – Basel, Efremidis Gallery – Berlin, Leeds, Ludwig Forum – Aachen, Marlio Galerie – Basel, David Dale Gallery – Glasgow, Gallery of Modern Art – Glasgow, Collective Gallery – Edinburgh, Recent Art from Scotland – Hunter College, New York, Galerie Ralf Kruger – Hamburg.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 decembrie 2023 – 27 ianuarie 2024 la Galeria Broadside, 123 Allison St, Govanhill, Glasgow.