Expoziția „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de opinci”, în cadrul manifestării „Toamna Culturală Românească - Zilele Românilor din Roeselare” din Belgia

ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei și Asociația „Românii din Roeselare vzwˮ, organizează„Toamna culturală românească - Zilele Românilor din Roeselare: Personalități”, în perioada 23 - 24 septembrie 2023, la Dienstencentrum, Roeselare, Belgia. La ediția a II-a a evenimentului, sâmbată, 23 septembrie, vor participa reprezentanți ai Ambasadei și Consulatului României în Regatul Belgiei, ai ICR Bruxelles, reprezentanți ai autorităților locale, public român și belgian.

ICR Bruxelles va fi prezent cu expoziția„Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de opinci” și cu filmul „Opinciˮ, regiaAnton Groves, Damian Groves. Expoziția este realizată de Muzeul Județean Buzău, care are o expoziție permanentă „Colecția Dumitru Dan”, realizată în urma proiectului finanțat în cadrul Programului PA16/RO12 pentru „prezervarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural din România și creșterea atractivității turistice datorită valorificării patrimoniului cultural, revitalizarea patrimoniului imaterial din zona de Sud-Est a României”.

De asemenea, ICR Bruxelles pune la dispoziție o serie de filme, realizate de echipa ICR Bruxelles cu ocazia unor proiecte despre personalități ale culturii române, o oportunitate excelentă de a promova operele creatorilor români în spațiul Benelux. (Scena virtuală ICR Bruxelles: George Enescu, prezentare și interpretare Silviu Dumitrache, pian; Emil Racoviță și expediția Belgica, prezentare – speolog Cristian Lațcu).

„Această expoziție și evenimentul în ansamblu reprezintă o oportunitate extraordinară de a explora și promova patrimoniul cultural românesc, de a promova viata și opera unor personalități marcante ale culturii române. (...) Toamna Culturală Românească, ediția a II-a este organizată ca urmare a succesului pe care l-a avut prima ediție în 2022, la care au participat aproximativ 2000 de persoane, atât români, cât și belgieni. Autoritățile locale au fost prezente și au felicitat organizatorii pentru această inițiativă care familiarizează locuitorii regiunii cu tradițiile și istoria românilor, o comunitate din ce în ce mai importantă în zonă.” - FlorinPop, președinte Asociația „Românii din Roeselare vzwˮ.

Asociația Românii din Roeselare vzw a luat ființă în anul 2018 și se adresează comunității române din Roeselare, aprox 5000 români, dar și din Flandra de Vest, aprox.10 000 persoane. Prin toate activitățile pe care le realizează -activități de artă și tehnică tradițională, ateliere de creație, artizanat, de muzică și dansuri populare, cor de copii și adulți, cursuri de limba română pentru copiii comunității române, activități pentru timpul liber - „urmărește să unească comunitatea românească din Flandra de Vest, Roeselare și împrejurimi, să prezinte tradițiile și obiceiurile specifice culturii române comunității belgiene, să colaboreze cu instituțiile socio-culturale și de integrare din Flandra de Vest și Belgia în vederea unei mai bune comunicări și cunoașteri între comunitatea română și cea flamandă, dar și dezvoltarea unor relații reciproc benefice, schimburi culturale, educative, să colaboreze cu instituțiile atașate corpului diplomatic român în Belgia și să ofere suport comunității române prin toate mijlocele posibile, inclusiv medierea unor noi legături și activități.”