Expoziția Irinei Gheorghe ,,Methods for the Study of What Is Not There” la Künstlerhaus Bremen

Institutul Cultural Român ,,Titu Maiorescu” din Berlin susţine, până pe data de 21 noiembrie 2021, expoziţia „Metode pentru studiul a ceea ce nu este acolo”a artistei Irina Gheorghe la Künstlerhaus Bremen. Proiectul, vernisat pe 25 septembrie, are la bază o cercetare de lungă durată, care aduce împreună arta, filozofia, științele naturale și cele oculte, în căutarea realităților inobservabile: lucruri care au fost, lucruri care nu au fost, precum și lucruri care ar putea fi și lucruri care nu ar putea fi.

Expoziţia, curatoriată de Nadja Quante, cuprinde un performance, o instalație site-specific și o serie de fotografii. Proiectul este însoțit de o broșură, care oferă o perspectivă aprofundată asupra lucrării și de un program conex de evenimente, inclusiv o prelegere și o proiecție de film.

Irina Gheorghe (născută în 1981, în Târgoviște, România) lucrează în principal cu performance, în combinație cu desen, instalație sau video, pentru a aborda tensiunile care apar atunci când arta încearcă să vorbească despre lucruri care sunt dincolo de posibilitățile noastre de observație, de la viața extraterestră la planete ipotetice. Irina lucrează și ca parte a duo-ului artistic Biroul de Cercetări Melodramatice, pentru a investiga felul cum pasiunile structurează societatea contemporană. Lucrările ei au fost prezentate la Zona Sztuki Aktualnej în Szczecin, Polonia, CCA Derry, Chapter Thirteen/ Glasgow International, Dublin City Gallery The Hugh Lane, HOME Manchester, Salonul de Proiecte în București, CAC Vilnius, TRAFO Budapest, Savvy Contemporary Berlin, Pratt Manhattan Gallery New York, Times Museum Guangzhou, HOME Manchester, MNAC Bucharest, bak Utrecht, DEPO Istanbul, Galeria Posibilă București ș.a.

Artista prezintă expoziția actuală în continuarea altor două expoziții solo din ultimii doi ani, ,,Remarci preliminare asupra lucrurilor care nu sunt acolo” de la Galeria Institutului Cultural Român Berlin și ,,Toate lucrurile care nu sunt aici” la Galeria Swimming Pool din Sofia, urmând să extindă prezentările precedente cu lucrări noi.

Künstlerhaus Bremen a fost înființată în 1992 şi a prezentat publicului german artiști precum Thomas Hirschhorn, Mike Nelson, Anya Gallacio și Roman Signer. Mai târziu, artiști de film experimentali importanți precum Kenneth Anger și Hans Richter au expus la Künstlerhaus Bremen, dar și nume precum Emily Jacir, Simon Dybbroe Møller și Ahmet Ögut. În prezent, se realizează anual patru, până la cinci expoziții și proiecte, cu intenția de a aduce o contribuție la dezbaterile actuale din domeniul artei contemporane. Künstlerhaus Bremen își propune să ofere medii și structuri alternative pentru producția artistică.