Expoziția de pictură „Lost Time” a artistei Yael Yael la Galeria ICR Tel Aviv

În perioada 16 martie – 30 aprilie 2021, ICR Tel Aviv găzduiește expoziția de pictură a artistei israeliene de origine română Yael Yael (Yael Veksler) „Lost time”, expoziție care conține o serie de aproximativ 25 de tablouri de diferite dimensiuni, ulei și acrilic pe pânză, ce pot fi încadrate într-un stil pop art, multe fiind portrete sau auto portrete.

Vernisajul expoziției, publicat pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv - https://www.facebook.com/icr.telaviv, în data de 22 martie 2021, de la ora 17:00, a constat într-un material video ce include prezentarea artistei și un tur virtual al expoziției.

Fiecare portret este de fapt un auto-portret, iar fiecare spațiu abstract descris în pânzele sale constituie un barometru psihologic al diverselor câmpuri de metamorfoză traversate de artistă. Astfel, lucrările acesteia, începând cu primele portrete până la picturile abstracte, constituie o interpretare și reflectare a sentimentelor, gândurilor și concepțiilor artistei asupra lumii, precum și a imaginației sale, toate acestea fiind combinate într-un formă și culoare reînviată pe pânză, într-un demers autentic și efervescent.

Născută în România, în 1986, artista Yael Yael (ale cărei lucrări pot fi văzute pe contul de Facebook Yael Yael Art și de Instagram art_yael_yael_) face parte din generația „copiii lui Ceaușescu” - copiii instituționalizați în orfelinatele din România în perioada regimului comunist, unde și-a petrecut primii patru ani din viață, înainte de a fi adoptată, în 1990, de către un cuplu din Israel. Trauma copilăriei timpurii i-a marcat dezvoltarea ulterioară și și-a pus amprenta asupra stilului și crezului său artistic. Astfel, artista mărturisește „portretele mele, de obicei alb-negru, sunt motto-ul principal al ideii în sine, așa cum este exprimat în pictura neconvențională a existenței mele complexe, ca un echilibru inexplicabil al realității alb-negru. Restul lucrărilor mele erup într-o mare varietate de forme și culori și pot fi considerate un fel de antiteză pentru prima mea copilărie.” Arta devine asfel o formă de vindecare, oferindu-i artistei libertatea de a crea ceva nou, „de fiecare dată de la început, fără limite și limitări. Aceasta este libertatea de a crea haosul extraordinar din nou și din nou, cu o ordine surprinzătoare care este planificată și calculată la fiecare moment.”

De-a lungul timpului, artista a participat la numeroase expoziții de grup (inclusiv Centrul Castra pentru artiști din Haifa, Stația Hangar și Casa Rubinstein din Tel Aviv), precum și expoziții personale (în Turnurile Tel Aviv, Galeria ZOA din Tel Aviv și Galeria Silver House din Ramat Gan). În plus, lucrările ei au fost expuse și la Royal Opera Gallery din Londra. Operele sale au fost, de asemenea, incluse în diverse reviste, cum ar fi ”The Marker” (revistă de arhitectură și urbanism), revista internațională de artă ”The Israeli Art Market” și multe altele. Recent a început colaborarea cu NYA Gallery (Broadway-New York).

Expoziția este deschisă în perioada 16.03–30.04.2021, la sediul ICR Tel Aviv (b-dul Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat), de luni până joi între orele 10:00 - 16:00, vineri între orele 10:00 – 14:00, doar cu programare în prealabil. Pentru programarea vizitării expoziției, vă rugăm să ne contactați telefonic: 03 696 1746.