Expoziția de caricatură „Radiografia societății” la Galeria ICR Tel Aviv

Expozitia de caricatura Radiografia societatii la Galeria ICR Tel Aviv

„Caricaturistul trebuie să-l determine pe privitor să creadă că el a descoperit poanta și nu că artistul i-a transmis-o”. Acesta este motto-ul după care se ghidează Andy Ceaușu, prolific caricaturist, umorist, epigramist, poet, artist plastic israelian originar din România, curatorul expoziției colective de caricatură „Radiografia societății”. Expoziția este găzduită la sediul ICR Tel Aviv în perioada 17.03-18.05.2024 și a fost vernisată în data de 21 martie.

Cu ocazia deschiderii oficiale a expoziției care reunește lucrări a patru dintre cei mai apreciați caricaturiști israelieni cu origini românești: Adar Darian, Eduard Mattes, Alexandru Bartfeld și Andy Ceaușu, acesta din urmă a prezentat conceptul curatorial, a făcut o trecere în revistă a tipurilor de caricatură. Ceaușu a subliniat faptul că, în comparație cu cele publicate în țările democrate, caricaturile din fostul lagăr comunist sunt mai puțin directe, cu multiple înțelesuri, create pentru un public obișnuit să citească printre rânduri. „Caricatura este, de fapt, o telegramă. Puține cuvinte sau chiar deloc, puțin decor, dar cu un mesaj clar. Caricatura fără mesaj este ca o telegramă care n-a ajuns la destinație, adică în ochiul privitorului rămâne un simplu desen” – a opinat caricaturistul israelian.

La manifestarea din 21 martie a mai participat Alexandru Bartfeld, arhitect, caricaturist, artist grafic – de asemenea israelian originar din România –, care a adus în discuție faptul că, în lumea de azi, meseria de caricaturist poate fi periculoasă. „S-a ajuns ca tocmai în țările pe ale căror frontispiciu stă ideea de libertate de gândire și de exprimare, aceasta să nu mai existe fără ca artistul să-și riște mijloacele de trai, reputația profesională și chiar viața” – a adăugat Bartfeld. Exemplificând și cu episoade din timpul regimului comunist din România, acesta a concluzionat că „meseria de caricaturist este una periculoasă care necesită curaj si o oarecare doză de inconștiență”.

Detalii din procesul de creație al lui Adar Darian (1931-2015) – grafician, caricaturist, publicist israelian originar din România –, cunoscut pentru lucrările sale de caricatură politică, socială, umoristică și portretele caricaturizate, au fost împărtășite publicului numeros de către fosta sa soție, Medy Darian.

Actualitatea și specificul operei lui Eduard Mattes (1956-2023) – arhitect, caricaturist, artist multidisciplinar israelian originar din România –, cu o bogată creație de caricatură politică, socială și portrete caricaturizate, au fost prezentate de Andy Ceaușu. Curatorul expoziției colective „Radiografia societății” găzduită la sediul ICR Tel Aviv a depus și depune un efort susținut pentru recunoașterea valorii și popularizării lucrărilor altor caricaturiști din comunitatea românească din Israel, printre care și Eduard Mattes.

În cadrul serii, Andy Ceaușu a subliniat că școala de caricatură românească se bucură de recunoaștere la nivel mondial, dând ca exemplu numeroși caricaturiști de valoare: Saul Steinberg, Nell Cobar, Albert Poch, Godell Țukerman, Eugen Taru, toți aceștia de religie mozaică. Aceștia stau alături de alte nume celebre: Matty Aslan, Alexandru Clenciu, Cik Damadian, Pompiliu Dumitrescu sau mai recent ANDO – Octavian Andronic, Julian Pena-Pai, Mihai Pânzaru Pim, Florian Doru Crihană, Ștefan Popa-Popas, Mihai Stănescu, Mihai Ignat, Horațiu Mălăele și alții.

Expoziția poate fi vizitată în incinta Institutului Cultural Român de la Tel Aviv (situat pe bd. Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6) de luni până vineri, între orele 10:00-17:00, precum și în timpul evenimentelor de la sediu.

Născut la Iași (1952), Alexandru Bartfeld a absolvit Institutul de arhitectură „Ion Mincu” din București. Și-a început parcursul în caricatură în faimoasă revistă de satiră și umor Urzica, în 1976. Au urmat participări în cadrul a numeroase saloane de caricatură desfășurate în România (Suceava, Brăila, Galați, Petroșani, Costinești, Târgu-Mureș), Belgia, Canada, Italia, Olanda, Serbia, Croația, Macedonia, Franța, Danemarca, Portugalia și Spania. În Israel - unde s-a stabilit în 1986 - și-a continuat cariera de arhitect, având totodată și o intensă activitate pedagogică. Palmaresul său de caricaturist include ilustrații apărute în Jerusalem Post, cât și afișe, calendare, broșuri, cărți, prospecte pentru diverse instituții și publicații în Israel. De asemenea, a obținut premii și mențiuni la concursuri de specialitate desfășurate în România, Italia, Israel și Portugalia.

Eduard Mattes (1956 - 2023) s-a născut la Iași, unde a urmat cursurile Școlii Populare de Arte (secţiile de pictură şi sculptură), continuându-și studiile la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București. Artist multidisciplinar, acesta a avut o impresionantă carieră în calitate de arhitect, grafician, caricaturist, portretist, ilustrator de carte, scriitor, gazetar, pictor în ulei și acuarelă, sculptor în lemn, fotograf artistic. Prima sa caricatură a fost publicată în Gazeta Satirică a căminului din Grozăvești, urmată de publicații în Almanahul Convorbiri literare de la Iași. Stabilit în Israel, în 1985, palmaresul său de caricaturist și umorist include ilustrații pentru ziare (Kol Hakrayot, Lev Hayr, Gazeta Românească, Orient Expres), afișe, broșuri, cărți, coperți de carte, prospecte, sigle pentru diverse instituții. A fost membru al Asociaţiei Pictorilor şi Sculptorilor din Haifa şi din nordul Israelului, Asociaţia Caricaturiştilor Israelieni, FECO - Asociaţia Internaţională a Caricaturiştilor, membru al Ligii Scriitorilor Români, fiind și membru în juriul concursurilor internaționale de caricatură (Israel, România).

Adar Darian (1931 - 2015) s-a născut la București, iar în 1964 a emigrat cu familia în Israel. A debutat în caricatură cu o ilustrație în ziarul satiric Pițigoiul. În Israel, a publicat zilnic caricaturi în ziarul Davar și în ziarul românesc Viața Noastră, precum și o caricatură săptămânală în ziarul HaOlam Haze. Între 1968-1970 a scris și ilustrat o serie științifică în ziarul pentru copii Ha’aretz Shelanu. În 1969 a început să lucreze ca și caricaturist la celebrul ziar Maariv - cu care a colaborat până în 1991 - unde a publicat o caricatură săptămânală la secțiunea „Pur și simplu zâmbet” și ca designer grafic al Maariv pentru tineret, pentru care a realizat caricaturi la secțiunea „Zâmbetele de vineri noapte”. Între anii 1979-1990 a realizat caricaturi pentru sindicatul ziariștilor Agence Litteraire International. În plus, a realizat desene animate pentru programele de televiziune „Almost Midnight” (televiziunea israeliană, 1980) și „In the Knesset” (1992). În total, a ilustrat 17 cărți și a avut 21 de expoziții personale de caricatură, în special în Israel. A colaborat, de asemenea, și cu ziarul Libertatea din România, în cadrul căruia a publicat caricaturi zilnice. Muzeul de Benzi Desenate și Caricatură din Holon i-a acordat Premiul „Creionul de aur” în 2012.

Andy Ceaușu s-a născut la Dorohoi (1964). Absolvent al Facultății de Electrotehnică a Institutului Politehnic Iași (1987), acesta are o bogată activitate de caricaturist, umorist, epigramist, poet și artist plastic. În căutarea celui mai potrivit mod de exprimare a ideilor umoristice și a spiritului satiric, Andy a ales un limbaj universal: caricatura/reprezentarea grafică. Debutul său în caricatură a avut loc în 1988, cu Suplimentul de sală – Teatrul Național Iași. Participă constant la concursuri și expoziții internaționale (Cehia, Portugalia, Italia, România, Israel, Franța, Bulgaria, Germania, Belgia, Serbia, Japonia, USA, Australia) și publică caricaturi în cotidiene și reviste. Este membru al Asociaților Caricaturiștilor Israelieni (1994) și al Asociației Artistilor Plastici Rishon le Zion (2022). De-a lungul timpului, a primit numeroase premii și distincții la concursuri de caricatură și satiră din România și Israel. Totodată, lucrările sale au fost prezentate în cadrul a numeroase expoziții personale și de grup, desfășurate în spații reprezentative din Israel, Italia, Grecia și România. Activitatea sa artistică include și ilustrații de carte.