Expoziția „Călătorie în timp, spre rădăcinile românești” de Beverley-Jane Stewart

Începând cu 6 decembrie 2021 și până pe 17 ianuarie 2022, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește expoziția intitulată „Călătorie în timp, spre rădăcinile românești” a artistei britanice de origine română Beverley-Jane Stewart. Dedicată celebrării Zilei Naționale a României, expoziția include lucrări de pictură, gravură și colaj, care sunt rezultatul unei călătorii de cercetare întreprinse de artistă, timp de 3 ani, în România, pe urmele rădăcinilor ei românești. Astfel, artista prezintă în lucrările ei aspecte arhitecturale și culturale ale unor orașe din România de care se leagă rădăcinile ei românești sau care au avut importante comunități evreiești, precum Alba Iulia, Timișoara, București, Botoșani, Galați, Sibiu, Sighet.

Curatorii expoziției: Vera Pilpoul și Arie Berkowitz.

Vernisajul expoziției, în limbile ebraică și engleză, a avut loc în data de 6 decembrie 2021, la galeria ICR Tel Aviv, cu participarea curatorilor expoziției și a lui Iris Lackner.

Peisaje inedite, construcții străvechi alături zgârie-nori, interioare de sinagogi, sate de munte pe ale căror cărări se poate ajunge la marea plină de vapoare, și scene care par a fi desprinse din manuscrisele iluminate. Peisajul românesc se întinde în fața ochilor privitorului, cu orașele și localitățile pe care Beverley-Jane Stewart le-a vizitat și documentat, timp de 3 ani. În variatele sale tablouri, timpul pare a se fi oprit și, totuși, reușește să creeze o legătură între evenimente trecute și prezente din istoria României, țesând împreună întâmplări istorice locale sau aparținând comunității evreiești, saga unei familii și istoria culturală idiș.

Prin ochii artistei, trecutul și prezentul se unesc în lucrările prezentate în expoziția „Călătorie în timp, spre rădăcinile românești”, reprezentând viața comunitară evreiască și contribuțiile comunității la cultura și economia României din secolul XVIII și până în prezent.

„Încerc să creez o hartă în pictură a vieții evreiești, care emite sunete de viață din trecut, într-un context modern” (Beverley-Jane Stewart)

Lucrările artistei pot fi adesea comparate cu arta naivă, care nu pune accent pe perspectivă, ci prezintă spațiul înconjurător ca fiind unul vertical și nu atât de adânc. Un stil filozofic, care a fost inițial utilizat pentru a transmite mesaje teologice prin descrierea unor scene biblice din Vechiul și Noul Testament, a fost dezvoltat mai târziu pentru a descrie scene laice. Pe fațadele și interioarele pe care adesea le ilustrează, Beverley-Jane Stewart redă chiar și detaliile minuscule, punând accent pe arhitectură, forme și ornamente.

Expoziția este deschisă în perioada 06.12.2021 – 17.01.2022, la sediul ICR Tel Aviv (b-dul Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat), de luni până joi între orele 09:30 - 17:00, vineri între orele 09:30 – 14:00, precum și în timpul evenimentelor organizate la sediu în această perioadă.