Expoziția ”Brâncovenii”, la sediul ICR Beijing

Institutul Cultural Român de la Beijing organizează, la sediul său din Galaxy SOHO, expoziția ”Brâncovenii”, care va avea loc în perioada 15 august-14 septembrie 2023. Curatoriată de jurnalistul și autorul român Dan Tomozei, expoziția explorează moștenirea artistică și istorică a lui Constantin Brâncoveanu.

Publicul va putea descoperi 17 lucrări, din care cinci de mari dimensiuni, cu o suprafaţă totală de expunere de 600 mp, fotografii imprimate pe mătase în stilul huazhou (rolă specifică mesajelor imperiale chineze și apoi manieră de realizare a tablourilor tradiționale). Imaginile din cadrul expoziției „Brâncovenii” reproduc fragmente din fresca Mănăstirii Surpatele (Sec. XVI) din județul Vâlcea, mănăstire refăcută din temelii prin grija Mariei Brâncoveanu, unde aceasta a petrecut cea mai mare parte a anilor 1714-1720, respectiv perioada cuprinsă între mazilirea și decapitarea lui Constantin Brâncoveanu până la aducerea osemintelor acestuia în țară.

De asemenea, proiectul cuprinde un caiet de expoziţie în care se află o scurtă descriere a domniei şi martirajului lui Constantin Brâncoveanu, a moştenirii cultural-administrative lăsate de acesta, precum şi a Mănăstirii Surpatele, evidențierea stilului brâncovenesc, reper de seamă în arta românească.

În final, pe suport video, vor fi prezentate două filme de scurt metraj: “Palatul Brâncovenesc din Potlogi (1698)” (10 minute 41 secunde) și “Biserica Sf. Gheorghe Nou (1707)” (6 minute 45 secunde), ctitorii ale domnitorului Constantin Brâncoveanu, filmările fiind realizate în anul 2023 de autorul expoziției.