Expoziția ”Artiști români pe mapamond” la Chișinău

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chișinău organizează, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Ministerul Culturii din România şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, în perioada 23 martie - 30 aprilie 2023, expoziţia ”Artiști români pe mapamond”.

Vernisajul va avea loc pe data de 23 martie 2023, ora 18.00 la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

Expoziția ”Artiști români pe mapamond” este unul dintre cele mai mari evenimente de acest fel dedicate artei contemporane românești și cuprinde lucrări din colecția avocat George Șerban, realizate de peste 50 de artiști români care s-au stabilit în țări din întreaga lume, unde au activat sau încă activează și conține aproximativ 60 de lucrări de pictură, desen, acuarelă, litografie și sculptură. În expoziție vor fi prezentate lucrări ale artiștilor George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuș, Livia Balu, Georgeta Borusz, Ciobanu Victor Vladimir, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Ana Golici, Nicolae Golici, Harry Guttman, Herold Jacques, Hildegard Kleper Paar, Marcel Iancu, Ion Nicodim, Kovacs Johanna, Denissa Șerban Maschek, Wanda Mihuleac, Paul Neagu, Petre Balanica Nicăpetre, Peter Pusztai, Jules Perahim, Raluca Pilat, Georgeta Irina Pusztai, Valentin Popa, Adrian Pora, Magdalena Rădulescu, Dodi Romanaţi, Petre Rusu, Hedda Sterne, Saul Steinberg, Delia Perrois Sechel, Petre Velicu, Csaba Zemlenyi, Mihu Vulcănescu, Traian A. Filip, Kira Cristinel Popescu, Alma Mariana Ștefănescu-Scheinder, Alexandre Istrati, Sofia Frankl, Gert Fabritius.

Prin generozitatea colecţionarului George Şerban și curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al muzeului sibian, expoziţia prezintă publicului din Republica Moldova o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor româneşti din diaspora şi de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman a declarat: "Misiunea acestei expoziţii –serie expoziţională în devenire – dezvăluite publicului în această primăvară la Chișinău este să exploreze şi să celebreze creaţiile unor artişti români care, prin destinul lor creator, aparţin deja întregii lumi. Opera lor, acum universală prin variatele participări la o multitudine de manifestări de profil, admirată pe simezele eterne ale muzeelor din ţară şi străinătate, a fost validată de critici, precum şi de pasionaţii de artă din mediul privat şi constituie obiectul colecţiilor din lumea întreagă”.

Dl. Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii din România a declarat: ”Crezul meu este că arta și cultura de pe ambele maluri ale Prutului, sunt aceleași și consider că deschiderea expoziției Artiști Români pe mapamond realizată de Muzeul Național Brukenthal și colecția av. George Șerban la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău contribuie la păstrarea identității și a moștenirii care va reveni generațiilor viitoare dar și la promovarea artiștilor contemporani din ambele țări. Pe lângă partea expozițională, donația importantă de carte realizată de specialiștii Muzeului Național Brukenthal va contribui la dezvoltarea și debutul unei cooperări instituționale Sibiu – Chișinău, atât cu Muzeul Național de Artă al Moldovei cât și cu Facultatea de Arte Plastice și Design Chișinău.

Implicarea mediului cultural din România și atenția oferită pentru tânăra generație din Republica Moldova este un fapt ce va trebui dezvoltat. Implicarea noastră în educarea și în apropierea față de evenimentele culturale a tinerilor trebuie să fie o constantă. Felicităm și cooperarea exemplară dintre public și privat prin parteneriatul Muzeului Național Brukenthal și colecționarul George Șerban. Acest parteneriat exemplar a contribuit la realizarea mai multor expoziții în mai multe orașe din România dar și donație de opera de artă.Consider că evenimetele culturale de la Chișinău, prilejuite cu prilejul Unirii Basarabiei cu Țara Mamă vor fi încununate de succes și vor deschide noi schimburi de idei și colaborari.

”Expoziţia propune o călătorie prin istoria artei românești contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagonişti şi intenţionează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experienţe artistice începând din anii 1970 şi până în prezent.

Colecţia avocatului George Şerban este arhicunoscută şi consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din ţara noastră, iar o parte importantă din această colecţie este consacrată graficii româneşti însă în expoziţia de faţă, respectiv acest catalog, se găsesc şi lucrări de sculptură. Sunt artişti care au probat în decursul vremii o imensă solidaritate, au lucrat ca o echipă, conformându-se unui program care azi ar fi greu de imaginat, afirmându-se: Considerăm arta ca un gest de responsabilitate umană. Cu operele noastre, cu efortul nostru colectiv dorim să îndepărtăm formele actuale ale dezumanizării”, a afirmat Alexandru Constantin Chituţă, curatorul expoziţiei şi managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău