EUNIC Musikfestival: concert Andreea Chira şi Ulrich Herkenhoff alături de Syrinx Consort

EUNIC Musikfestival concert Andreea Chira si Ulrich Herkenhoff alaturi de Syrinx Consort

Institutul Cultural Român de la Viena organizează, în colaborare cu Ambasada Republicii Federale Germania în Austria, un concert care îi are în prim-plan pe Andreea Chira (România/Viena) şi pe Ulrich Herkenhoff (Germania), ambii soliști la nai, alături de ansamblul de coarde Syrinx Consort. Evenimentul se desfășoară joi, 2 iunie 2022, ora 19.30, la Biserica Elisabeth (Sankt-Elisabeth-Platz 9, 1040 Wien), situată în imediata apropiere a ICR Viena, și face parte din festivalul de muzică organizat de clusterul EUNIC Austria.

Programul concertului de la Biserica Elisabeth cuprinde atât lucrări clasice cât și piese româneşti, adaptate pentru două naiuri și ansamblu de coarde. În acest context, vor fi prezentate compoziţii de Johann Sebastian Bach, George Frideric Händel, Constantin Arvinte, Christian Saint-Preux, Antonio Vivaldi și Wolfgang Amadeus Mozart. Intrarea la concertul din 2 iunie este liberă, în baza înscrierii prealabile la adresa www.andreeachira.com. Concertul marchează debutul seriei de recitaluri „4 instrumente, 4 concerte”, iniţiată de Andreea Chira şi Asociația Classic Panflute, cu scopul de a prezenta naiul alături de un alt instrument-solist.

Aflat la cea de-a cincea ediție, EUNIC Musikfestival se desfășoară în perioada 17 mai – 2 iunie 2022 și reunește artiști din zece țări europene, fiind dedicat Anului European al Tineretului. La proiect mai participă următorii membrii ai clusterului: Institutul Cultural Bulgar – Casa Wittgenstein Viena împreună cu Comisia Europeană; Institutul Cultural Slovac alături de Ambasada Republicii Croaţia în Austria; Institutul Italian de Cultură de la Viena, în colaborare cu Centrul Ceh de la Viena și Ambasada Republicii Cipru în Austria; Institutul Polonez de la Viena alături de Institutul Cervantes de la Viena și Institutul Cultural Slovac și Institutul Balassi – Collegium Hungaricum Viena.

Andreea Chira  este o artistă de excepție născută în București și o adevărată ambasadoare a instrumentului său. Ca solistă, muzician de cameră și profesor de nai la Viena, este activă în principal în Austria, Germania, Italia, Elveția și România. După ani de experiență pe scenă, a aprofundat din ce în ce mai mult repertoriul clasic și a intensificat colaborarea cu dirijori, compozitori și alți muzicieni de excepție, remarcându-se proiectele cu maeștrii Claudio Scimone și Gian Luigi Zampieri sau Constantin Arvinte. În primăvara anului 2022, la casa de discuri cpo Klassiklabel va fi lansată înregistrarea celor Patru Anotimpuri de Antonio Vivaldi împreună cu Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, sub bagheta maestrului Douglas Bostock.

Pentru concertul din 2 iunie, ansamblul de coarde Syrinx Consort este format din şase instrumentişti: Daniele De Vecchi (vioara I), Maria Ivanova Boneva (vioara II), Gui Caldas (violă), Irini Liu (violoncel) şi Camilo Obando (contrabas).

Câștigător al premiului Echo Classic, Ulrich Herkenhoff este un solist apreciat pe plan internațional, atât în interpretarea lucrărilor clasice, dar și de muzică modernă și folclor românesc ˗ subiect al primului său CD realizat alături de Marcel Cellier la orgă.

Foto credit Andreea Chira: © Andrej Grilc