- 15 January 2016 - 15 January 2016
- Tags Cultural Romania Film Literature
În acest an, Institutul Cultural Român din Londra sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale printr-o serie de evenimente dedicate diversităţii culturale, etnice şi lingvistice a României, văzută ca o sursă a creativităţii naţionale și ca fundament al europenității noastre. Pe lângă accentuarea ideii de diversitate etnoculturală, programul londonez este, în egală măsură, o celebrare a comunității românești din Marea Britanie care, dincolo de stereotipuri şi simplificări senzaţionaliste, reprezină o componentă dinamică și adeseori admirabilă a societății britanice.
Programul, ai cărui invitați sunt actorii Levente Molnár și Cristina Catalina, precum și cineaştii Anda Teglaş şi Dragoş Teglaş, grupează evenimente din mai multe domenii artistice: film, poezie și arte vizuale. Alături de acestea, el mai curpinde şi o componentă de live streaming, o practică de diplomaţie culturală din ce în ce mai agreată, care figurează deseori în programul ICR Londra.
La Londra, Ziua Culturii Naționale se derulează într-adevăr de-a lungul unei zile întregi. De la început, porțile Institutului se deschid pentru cei care vor să petreacă mai multe ore de activități interactive într-un context cultural românesc. Melomanii sunt așteptați să descifreze câteva partituri enesciene, exersând la pianul lui Dinu Lipatti, aflat în sala de concerte ce poartă numele lui George Enescu; pe de altă parte, în Bibliotecă, pasionații de limbi străine vor putea descoperi limba romanică cea mai apropiată de latină cu ajutorul mai multor instrumente de învățare a limbii române sau pur și simplu răsfoind cărțile marilor noștri clasici.
Spre sfârșitul după-amiezii, publicul va putea urmări, în transmisiune directă de la Ateneul Român din Bucureşti, spectacolul de muzică tradițională și poezie "La porțile ceriului", avându-i ca protagoniști pe Grigore Leșe și pe invitații săi.
După terminarea transmisiunii live, e rândul poeziei, în lectura Cristinei Catalina, actriță și producătoare stabilită în Marea Britanie, și a actorului clujean Levente Molnár, unul dintre protagoniștii filmului "Son of Saul", producție premiată atât la Festivalul de la Cannes, cât și, de curând, la Globurile de Aur. Pentru a sublinia bogăția și diversitatea tradițiilor poetice din România, cei doi actori vor citi, în original și în traducere engleză, din opera lui Mihai Eminescu, Nikolaus Lenau și Ady Endre, mari poeți născuți în diferite provincii românești, Moldova, Banat și Transilvania.
Seara va culmina cu premiera britanică a documentarului „13 nuanţe de român", o privire nuanțată și realistă asupra comunității românești din Marea Britanie, realizat de cineaștii români Anda Teglaș și Dragoș Teglaş împreună cu jurnalistul britanic Richard Green și produs de compania This Is Insomnia.
La finalul serii, cei prezenți se vor putea întreține cu producătorii documentarului în Galeria „Brâncuşi" a Institutului, înconjurați de expresivele portrete ale românilor din Londra semnate de fotograful româno-britanic Ion Paciu, incluse în expoziția pregătită de ICR Londra împreună cu Muzeul Horniman și prezentate deja și în România.
Când: Vineri, 15 ianuarie, 1-9pm Unde: ICR Londra, 1 Belgrave Square, Londra SW1X8PH
Intrarea liberă.