Edituri din România şi Republica Moldova, prezente la Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chişinău

Cele mai importante edituri din România și Republica Moldova vor fi prezente la Centrul Expozițional MOLDEXPO din Chişnău, la ediţia 2019 a Bookfest, care are loc între 28 august şi 1 septembrie şi care este organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român. Peste 50.000 de cărți, cu reduceri care merg până la 80% din prețul de copertă vor fi disponibile pentru cei interesați în cele cinci zile ale evenimentului. Având în vedere că elevii vor începe cursurile la Chișinău din 2 septembrie, oferta de materiale educaționale este și ea la fel de bogată în titluri și reduceri.

Organizatorii își propun să consolideze dialogul cultural între editorii, autorii și publicul de carte în limba română, mai ales că târgul se suprapune cu Ziua Limbii Române, celebrată pe 31 august.

Din România, vor fi prezente cu stand 24 edituri, dintre care amintim: All, Arco Iris, Ars Libri, ART, Curtea Veche Publishing, Didactica Publishing House, Editura Universității din Craiova, Eurodidactica, Gama, Humanitas, Junimea, Meteor Press, NEMIRA, Niculescu, Paul Editions, Polirom, Prut, RAO, Seneca, Taida, Trei, Vremea, dar și distribuitori de jocuri educaționale pentru copii, precum Happycolor.

Organizatorii evenimentului sunt, ca de fiecare dată în ultimii patru ani, Asociația Editorilor din România (AER), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Uniunea Editorilor din Moldova, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

O premieră pentru această ediție este și nominalizarea unui președinte de onoare, în persoana istoricului și editorului Igor Șarov, care a fost implicat decisiv în organizarea tuturor edițiilor de până acum.

Pentru al patrulea an consecutiv, cel mai important salon de carte din spațiul românesc – Bookfest, ajunge și la Chișinău, și nu întâmplător în perioada sărbătorilor care ne definesc ființa națională – Ziua Independenței și „Limba noastră”. Acest eveniment cultural marcant vine să faciliteze accesul cititorilor basarabeni la noutățile editoriale din România, inclusiv cele mai recente traduceri ale unor bestselleruri internaționale”, spune Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova. Și, într-adevăr, venirea Bookfest la Chișinău a însemnat o apropiere progresivă a publicului din Basarabia de cartea românească. „Această a patra ediție Bookfest la Chișinău confirmă setea de românism și de carte românească din Basarabia. Mă bucur că, alături de ceilalți organizatori, am contribuit la intrarea în tradiție a acestui eveniment și cred că se poate spune că avem un nou pod peste Prut, un pod de cărți, de această dată”, a declarat Nicolae Brînzea, director al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.

Mă bucur să văd că reușim, pentru a patra oară, să mergem cu Bookfest la Chișinău, unde publicul ne-a primit de fiecare dată cu brațele deschise. Bookfest Chișinău 2019 coincide și cu deschiderea, în premieră, a unei librării românești în Chișinău, ceea ce demonstrează că în cultură se pot pune bazele unor relații de colaborare mult mai sănătoase decât în multe alte domenii”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România. Astfel, ca o urmare firească a precedentelor ediții Bookfest, Librăriile Cărturești vor deschide în această perioadă o librărie Cărturești la Chișinău, pe o suprafață de circa 400 mp, în centrul comercial Malldova, aceasta fiind prima librărie Cărturești din afara României.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi zilnic între 10.00 – 20.00.

Organizatori: Ministerul Culturii, Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Cultural Român, Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România.