La ICR Tel Aviv a avut loc „Dialogul muzicienilor”

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, în colaborare cu Academia de Muzică și Dans din Ierusalim, o nouă manifestare culturală, cu titlul „Dialogul muzicienilor – o retrospectivă a colaborării muzicale România – Israel”, dedicată colaborărilor bilaterale în domeniului muzicii dintre cele două state, realizate și dezvoltate de-a lungul timpului. Evenimentul, moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct ICR Tel Aviv, a avut loc în data de 12 august, la sediul ICR Tel Aviv și a beneficiat de participarea unor personalități importante ale scenei componistice israeliene precum compozitorul Vladimir Scolnic și dr. Doron Kaufman, compozitor și cadru didactic la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim.

Discipol al maestrului Anatol Vieru, prof. Vladimir Scolnic a evocat personalitățile unor muzicieni români care au dezvoltat relațiile bilaterale între România și Israel, precum Anatol Vieru, Dorel Pașcu Rădulescu, Liana Alexandra, Anton Șuteu, Octavian Nemescu. Compozitorul Vladimir Scolnic a inițiat și a dezvoltat numeroase legături profesionale între artiștii români și cei israelieni, sprijinind și încurajând schimburile academice în domeniul componisticii, „s-a întâmplat un lucru foarte important, în timp ce am fost aici relațiile cu compozitorii din România m-au influențat foarte mult, pentru că m-au învățat foarte mult. (...) Școala românească de compoziție era foarte avansată în Europa."

În intervenția sa înregistrată, prof. Michael Klinghoffer, președintele Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim, a menționat rădăcinile sale românești și influența acestora în percepția asupra muzicii și în activitatea sa artistică. Invitat de multe ori să susțină concerte sau master classes în România, prof. Klinghoffer a mărturisit că „pentru mine scena de muzică contemporană în România în special la București e deosebită. E extrem de originală. (...) Scena de muzică contemporană e mai altfel în România, altfel decât cea internațională, pentru mine e mai originală, deosebită de scena internațională de avangardă pe care o vedem.”

În continuarea programului, dr. Doron Kaufman a subliniat importanța construirii și consolidării acestor relații bilaterale în domeniul muzicii, mărturisind că, prin rădăcinile sale românești, consideră „familia” componisticii românești ca fiind „familia” sa românească. De asemenea, acesta i-a amintit, printre alții, și pe interpreții români Diana Moș, Ionuț Bogdan Ștefănescu, Sorin Lerescu sau Emil Vișinescu și pe compozitorul Dan Dediu.

Manifestarea s-a încheiat cu un program muzical susținut la acordeon de dr. Doron Kaufman.

Evenimentul a beneficiat de intervențiile înregistrate ale unor invitați din România precum compozitorii prof. univ. dr. Dan Dediu și prof. Șerban Nichifor, precum și ale unor fragmente de opere componistice românești în interpretarea studenților Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim, realizate special pentru evenimentul ICR Tel Aviv.

După eveniment, va fi difuzat online un material video, în limbile română și engleză, cu subtitrare în limba ebraică, care va include intervenții din partea muzicienilor participanți la eveniment, precum și fragmente ale unor opere componistice românești.