Despre granița de est a Europei de Sud-Est și a Europei Centrale și de Est, conferinţă la Universitatea din Viena

La Institutul de Romanistică al Universității din Viena are loc joi, 12 ianuarie, de la ora 19.00, conferinţa intitulată „Despre granița de est a Europei de Sud-Est și a Europei Centrale și de Est" susţinută de Romaniţa Constantinescu. Evenimentul face parte din seria de prelegeri organizate la Viena în perioada 13 octombrie 2016 - 26 ianuarie 2017 sub titlul Graniţele în gândirea europeană (Grenzen im Denken Europas: Mittel- und osteuropäische Ansichten. Interkulturelles Philosophieren: Theorie und Praxis).
În acest cadru au conferinţiat până în prezent Philipp Ther şi Larisa Schippel (Viena), Nikolaj Plotnikov (Bochum), Yvanka B. Raynova (Sofia, Viena), iar ultima prelegere are loc pe 26 ianuarie, fiind susţinută de Andriy Dakhniy (Liov). Proiectul este organizat de WiGiP - Wiener Gesellschaft für interkulturelle Philosophie şi Institut für Wissenschaft und Kunst cu sprijinul Institutului de Romanistică al Universităţii din Viena, OeAD-Kooperationsbüro Lemberg/Liov şi al Societăţii Austro-Române.
Evenimentul din 12 ianuarie se desfăşoară cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

„Reprezentări spațiale încărcate simbolic și cu valoare orientativă precum Europa de Sud-Est, Europa Centrală și de Est sunt poziționate foarte diferit pe harta Europei de către observatori. Prelegerea este dedicată regiunii dintre Prut și Nistru din estul României, Republicii Moldova, chestiunii autoproclamatei independențe transnistrene, granițelor și suturilor, ce nu trebuie înțelese numai ca rupturi cicatrizate, ci și ca o rezervă creativă, ce poate flexibiliza o ordine dată, rigidă a lumii, conferindu-i mai multă suplețe. Conferința se ocupă de proiectele de geopoetică care încearcă să dezamorseze conflictele de graniță în această parte a Europei, fie că este vorba despre „podurile de flori” de pe Prut (1990, 1991, 2015) sau despre alte tentative artistice cu caracter social, care refuză să accepte status quo-ul acestei regiuni de frontieră, propunându-și să consolideze șansele unei periferii critice.” (Romaniţa Constantinescu)

Romaniţa Constantinescu este lector universitar doctor la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere, unde a predat teoria literaturii şi studii culturale. A participat la stagii de cercetare şi predare la universităţile din Freiburg, Viena, Köln şi Heidelberg. Este membră a Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România. A semnat numeroase studii în volume colective şi în publicaţii de specialitate, precum şi lucrarea Selbstvermöglichungsstrategien des Erzählers im modernen Roman (Peter Lang, 1998). A coordonat volumul Identitate de frontieră în Europa lărgită. Perspective comparate (Editura Polirom, 2008).

Seria de conferinţe este iniţiată şi coordonată de Mădălina Diaconu (docent la Institutul de Romanistică și Institutul de Filozofie ale Universităţii din Viena, membru al colegiului de redacţie a revistei polylog şi vicepreşedinte al WiGiP - Wiener Gesellschaft für interkulturelle Philosophie) şi Bianca Boteva-Richter (lector la Institutul de Filosofie al Universităţii din Viena, membru al colegiului de redacţie a revistei polylog şi membru al consiliului WiGiP - Wiener Gesellschaft für interkulturelle Philosophie).