Despre frontiere și identitate evreiască la Cafeneaua Românească a ICR Tel Aviv

În data de 23 octombrie, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a continuat, la sediu, seria tradițională de evenimente culturale „Cafeneaua Românească”, cu lansarea volumului de articole „Evreu fără frontiere. Călătorie prin țări, idei și ere” semnat de Tiberiu Roth și apărut, în acest an, la Editura Libris Editorial din Brașov.

Evenimentul a beneficiat de participarea extraordinară a lui Tiberiu Roth, președintele Asociației Sioniste din România și fost lider al Comunității Evreiești din Brașov, care s-a aflat în dialog cu Martin Salamon, director ICR Tel Aviv, precum și cu publicul prezent în sală, printre care s-au numărat Israel Sabag, directorul Joint România, și reprezentanți de marcă ai comunității israelienilor de limbă română.

Programul serii a inclus lansarea volumului și o masă rotundă despre identitatea evreiască și tema frontierei în societatea contemporană. Întrebat de către Martin Salamon despre „cum s-a născut acest volum”, Tiberiu Roth a oferit câteva detalii din biografia personală prin care se poate explica inițiativa autorului de a crea prezentul volum. Născut la Lupeni și educat la școala evreiască din localitate unde a studiat „slova ebraică” pe care o numește „cel mai important lucru în cultura evreiască și baza culturii evreiești”, Tiberiu Roth și-a exprimat regretul pentru faptul că tinerele generații nu mai au acces la studiul limbii ebraice. În contextul lansării prezentului volum de articole despre călătoriile acestuia de-a lungul Globului, autorul a mărturisit audienței că prima călătorie pe care a întreprins-o a fost la vârsta de 6 ani când, odată cu creșterea influenței mișcării legionare în România, a fost deportat într-un ghetto-ul de la Nălați, lângă Hațeg. Ideea scrierii unei cărți i-a fost inspirată de o zicală auzită în tinerețe, conform căreia „fiecare om trebuie să sădească un om, și fiecare om care sădește un pom trebuie să aibă un copil și să aibă o casă”; în spritul acestei invitații a considerat că „pentru un evreu care face parte din minunatul popor al cărții, o completare a acestor însușiri trebuie să fie și aceea de a scrie o carte”, astfel că a început să scrie la vârsta de 80 de ani primele articole de călătorie din care s-au născut apoi cele două volume ale cărții.

Întrebat adesea despre semnificația titlului, Tiberiu Roth a subliniat că acesta se referă la o frontieră virtuală „care înseamnă delimitări în spațiu, delimitări în timp, delimitări în popoare, delimitări în gânduri”. Interdicția aplicată evreilor, în perioada Holocaustului, de a călători în afara frontierei a avut ca efect afinitatea acestora pentru călătorii, în momentul în care au avut posibilitatea de a se deplasa liber.

Autorul a afirmat cu certitudine că „frontierele sunt o necesitate, cele virtuale și cele într-un fel reale, pentru a-ți apăra valorile”. În același timp, însă, acestea trebuie „să fie transparente, trebuie să poți să privești dincolo de gard la vecinii tăi și să dai șansa vecinilor tăi să se uite la tine”.

În încheierea programului și la invitația moderatorului, Tiberiu Roth a susținut o lectură a unui fragment din „Cine am fost, cine suntem?”, povestire despre identitatea evreiască, adăugând că povestirile sunt „frânturi de realitate”.