„Dacă se va termina teatrul, se va termina viața” – Alexander Hausvater la „Cafeneaua online” a ICR Tel Aviv

„Dacă se va termina teatrul, se va termina viața. Teatrul nu poate vreodată să se oprească pentru că el este în noi” – a afirmat Alexander Hausvater la cea de-a treia ediție a „Cafenelei online” a ICR Tel Aviv, având ca temă „Condiția artistului în timpul crizei COVID-19”. Evenimentul, desfășurat în data de 16 aprilie 2020, în limbile română și ebraică, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv – https://www.facebook.com/icr.telaviv/, l-a avut ca invitat pe regizorul româno-israeliano-canadian.

Moderată de directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon, discuția a abordat subiecte precum: ideile, gândurile, deliberările artistului care în aceste vremuri de criză nu își poate exprima arta. „Epidemia a oprit repetițiile mele cu piesa lui Alberto Moravia, Dumnezeul Kurt, una din perlele repertoriului modern, la Teatrul German din Timișoara”, propriul „inventar” pe care fiecare artist și-l face în aceste momente, „sunt forțat să mă confrunt cu imaginea mea într-o oglindă și să mă judec”, menirea artistului chiar și în clipe de restriște, „încerc să mă amăgesc scriind o carte” – s-a confesat Alexander Hausvater.

Alte aspecte discutate au fost ieșirea din criză și prioritățile specifice timpurilor care urmează, consecințele asupra actului artistic și artiștilor,„speranțele că, după trecerea crizei, vom fi oameni mai înțelegători, mai profunzi, mai buni”, precum și posibilele paralele cu momente asemănătoare, de regăsit de-a lungul istoriei. După spusele regizorului, momentele post-pandemie înseamnă atât un teatru al viitorului care „va fi unul personal, fiecare din noi având o poveste care merită să fie ascultată sau vizualizată”, dar și întâlnirea regizorului cu „actori, scenografi, autori, oameni de lumină, oameni de sunet și mirosurile particulare ale fiecărei scene”, în viziunea regizorului scopul teatrului fiind acela „de a transforma un public pasiv în indivizi activi”.

Totodată, au fost amintite cele mai noi apariții editoriale semnate de Alexander Hausvater: „Experimentul P” (ediție bilingvă română-engleză, 2019, Editura Integral), „Captiv în mine” (2019, Editura Integral), și o ediție specială a două dintre cele mai frumoase povestiri – „Actorul” și „Rugăciune” – scrise de Alexander Hausvater și publicate în volumul „Ce dacă”, cărți pe care acesta urma să le lanseze la ICR Tel Aviv, în luna aprilie 2020, în cadrul unui eveniment amânat din cauza COVID-19.

Alexander Hausvater a regizat peste 200 de spectacole de teatru, musical, operă şi dans. A lucrat în peste 30 de ţări şi producţiile lui au ajuns în întreaga lume. În 2016, regizorul Alexander Hausvater a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga activitate regizorală, pentru contribuția remarcabilă la promovarea culturii și imaginii României în lume, pentru deosebita activitate pedagogică, pregătind cu exigență și în același timp cu multă căldură umană generații de regizori”.

Seria de evenimente via internet a ICR Tel Aviv, „Cafeneaua online”, inaugurată în data de 26 martie 2020, este o continuare a consacratului proiect al Institutului, intitulat „Cafeneaua Românească”, un concept cultural în care vocea publicului joacă un rol principal.Alte evenimente în sistem „live streaming” din cadrul aceleași serii urmează să fie organizate în curând: conferințe, mese rotunde, discuții la care vor fi invitate personalități, specialiști din diverse domenii.