Cronologia diplomației România-Israel (1948-1991). Lansare de carte cu Florin Stan la sediul ICR Tel Aviv, 5 decembrie, ora 17:00

În data de 5 decembrie 2018 ICR Tel Aviv a organizat și găzduit o prezentare de carte, dedicată cronologiei diplomației dintre România și Israel. Volumul, intitulat „România-Israel. Relații bilaterale (1948-1991)”, apărut în 2016 la Editura Argonaut din Cluj-Napoca, a fost prezentat în prezența autorului. Florin C. Stan este doctor în istorie, cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie și Științe Politice la Universitatea „Ovidius”, autor al mai multor lucrări privind statutul evreilor români, printre care volumul „Situația evreilor din România între anii 1940-1944” (Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2012). 

În cuvântul de deschidere, Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, a subliniat necesitatea unei astfel de lucrări, care vine să clarifice amploarea relațiilor româno-israeliene, bazându-se pe o cercetare detaliată a documentelor de arhivă, unele recent desecretizate. Reprezentantul Ambasadei României la Tel Aviv, consulul Mircea Chitic a salutat apariția unei lucrări ce documentează minuțios, pe baza documentelor de arhivă, cronologia relațiilor româno-israeliene timp de mai multe decenii.

Florin C. Stan a prezentat publicului prezent la eveniment o periodizare a deceniilor avute în vedere (1948-1991), acordând o atenție deosebită anilor 1970-1978 – cunoscuți ca perioada „relațiilor speciale”, urmați de ultimul deceniu aflat sub semnul regimului totalitar, respectiv 1979–1989, ce a marcat o perioadă a ,,relațiilor privilegiate” între Republica Populară România și Statul Israel. Autorul volumului a evidențiat faptul că perioada 1970-1978 a constituit apogeul relațiilor româno-israeliene, exemplificând în acest sens susţinerea directă a autorităţilor israeliene, încă din anul 1971, pentru acordarea de către SUA a clauzei naţiunii celei mai favorizate pentru România (obţinută în anul 1975).

În aceeași perioadă se remarcă vizita în România, în aprilie 1967, a lui Nahum Goldmann, preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, la invitaţia Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, ,,o dată istorică pentru evreimea mondială”, marcând ,,reîntoarcerea Congresului Mondial în Europa de Est”. În acest interval s-a remarcat, de asemenea, contribuția diplomației românești la negocierile de pace din Orientul Mijlociu, grație rolului de mediator al României în negocierile dintre Statul Israel și vecinii săi arabi, cu precădere Egipt.

Autorul volumului a menționat, în cadrul prezentării, propunerea făcută, în 1967, în cadrul unei întrevederi private de rang înalt, de autoritățile israeliene celor românești, de a muta sediul oficiului român de la Tel Aviv la Ierusalim, din „motive practice”. Istoricul a sintetizat complexitatea relațiilor româno-israeliene cu ajutorul a trei mari dosare: dosarul emigrării evreilor români în Israel, dosarul ridicării nivelului de reprezentare diplomatică bilaterală la rang de ambasadă, precum și „dosarul medierii” în cadrul negocierilor de pace dintre Israel și vecinii săi arabi. 

Istoricul israelian de origine română, Raphael Vago, autor al unor importante lucrări despre antisemitismul din Europa de Est, a subliniat numărul important al diplomaților israelieni de origine română, cât și numeroasele memorii scrise de membrii ai diplomației israeliene ce au avut mandat în România. Ambasadorul Colette Avital, fost diplomat de carieră în ministerul de externe israelian a oferit informații suplimentare, din experiența profesională a domniei sale, cu privire la acordurile bilaterale de colaborare culturală.