
În data
de 16 septembrie 2020, ICR Tel Aviv a difuzat, pe pagina oficială de Facebook - https://www.facebook.com/icr.telaviv, și pe canalul oficial de Youtube, o nouă
ediție a „Cafenelei Românești” intitulată Confluențe lirice, dedicată „poate
celei mai vechi întâlniri dintre arte – muzica și poezia”. Evenimentul a fost
moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, care a început
cu o prezentare detaliată a invitaților: dr. Sofia Gelman-Kiss, compozitor și
muzicolog, alături de dr. Mihaela Cesa-Goje, dirijor și Dinu Flămând, poet și
om de cultură.
Sofia Gelman-Kiss, care a adaptat poemul lui Dinu Flămând „Cum cele șapte culori…” pentru muzică de cor mix și căreia îi aparține inițiativa acestui eveniment, a povestit detaliile întâlnirii sale cu Dinu Flămând în 2018, când acesta a fost invitatul ICR Tel Aviv pentru lansarea antologiei de poezie în limba ebraică „Precum apa în căușul palmei”, semnată de membrii Cenaclului Echinox, în traducerea prof. Moshe Itzhaki și a dr. Paul Farkaș. Citându-l pe Balzac - „întâmplarea este porecla providenței”, Sofia Gelman-Kiss a prezentat etapele care au condus la adaptarea muzicală a celor 3 lucrări - „Cum cele șapte culori…” (poezie în română, de Dinu Flămând), textul „Israel 70” și „Trei focuri” (ambele în ebraică, după poeziile lui Yaakov Barzilai), care au fost interpretate, în data de 9 aprilie 2019, de Corul Jubilate, sub bagheta dr. Mihaela Cesa-Goje, cu ocazia unui concert susținut în Biserica Piaristă Sf. Treime din Cluj.
La rândul său, după lectura poeziei „Cum cele șapte culori…”, Dinu Flămând a povestit despre vizita sa în Israel din 2018, prilejuită de lansarea antologiei de poezie care oferă publicului vorbitor de ebraică ocazia de a se familiariza cu operele mai multor generații de poeți ai Cenaclului Echinox. De asemenea, a menționat o altă confluență dintre arte, respectiv transpunerea volumului său de poezii „Umbre și faleze” în arta fotografică și grafică a artistei calabreze Savina Tarsitano, ale cărei lucrări de grafică au apărut pe coperta traducerii în limba italiană a volumului de poezii menționat anterior.
Între intervențiile participanților au fost inserate materiale video cu interpretarea Corului Jubilate a celor 3 poezii transpuse în muzică, prin eforturile dnei. Gelman-Kiss.
Dr. Mihaela Cesa-Goje, sub bagheta căreia Corul Jubilate din Cluj a interpretat cele 3 poezii transpuse în muzică de dr. Sofia Gelman-Kiss, a subliniat colaborarea foarte frumoasă avută cu aceasta, cât și provocarea constituită de lucrările în limba ebraică. Totodată, vorbind despre parcursul său profesional și întâlnirile cu oameni care și-au lăsat amprenta asupra carierei sale, Mihaela Cesa Goje a amintit pe profesorul Florentin Mihaescu de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, cât și pe maestra Marin Alsop – una dintre cele mai talentate dirijoare pe plan internațional.
La rândul său, Sofia Gelman-Kiss a povestit, de asemenea, despre întâlnirile care au impresionat-o, nu numai profesional dar și personal, și despre care a scris în volumul „Meditații subiective”, apărut în 2019, la Editura Saga din Israel, la inițiativa editorului Adrian Grauenfels. Volumul, caracterizat de muziciana Veronica Dickman ca fiind „o carte care poate fi amintită precum tablourile dintr-o lucrare de Modest Mussorgsky”, cuprinde, printre altele, câteva articole dedicate unor importante personalități muzicale precum Sigismund Toduță, Radu Lupu, Sergiu Natra sau Tibor Szász.
Despre piesa „Israel 70”, Sofia Gelman a mărturisit că este „un imn închinat Israelului, care coincide cu propria-mi vârstă”. Întrebată, în urma interpretării acestei piese la conducerea corului Jubilate, despre diferența dintre dirijarea unei orchestre și cea a unui cor, Mihaela Cesa-Goje a prezentat câteva detalii despre cercetarea și receptarea textului compoziției de către interpret sau cor, subliniind că „textul care este cel puțin la fel de important ca și muzica. Dirijorul sau interpretul are datoria de a recrea pașii pe care i-a făcut compozitorul și poetul, de a încerca să transpună prin muzică acest mesaj și de a respecta partitura cu o strictețe (...) care vine din dorința aceea de a pătrunde dincolo de partitura care se vede la prima privire.” Acest proces este o parte din „legătura dintre cuvânt și muzică” despre care Sofia Gelman a oferit detalii în încheierea evenimentului.
Mihaela Cesa-Goje ocupă, începând cu 2002, funcția de profesor doctor în cadrul catedrei de dirijat la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. În mai 2017, a fost numită asociată a Royal Academy of Music din Londra pentru contribuția semnificativă în domeniul dirijatului. Pe parcursul impresionantei cariere a primit numeroase burse, premii și distincții, printre care menționăm Taki Concordia Conducting Fellowship.
Dinu Flămând este poet, eseist, jurnalist, diplomat și traducător din literatura franceză, spaniolă, italiană și portugheză, precum și comentator politic al actualității în presa românească și în cea internațională. În ianuarie 2011 a fost distins cu Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia iar în 2019 i s-a acordat premiul „Nichita Stănescu”. Volumele sale de versuri și de critică literară, dar și unele traduceri, au obținut mai multe premii naționale si internaționale. I s-au atribuit burse si participari la programe internaționale de creație.