CONFERINTA | Teatrul românesc, de la Caragiale la Visniec

CONFERINTA
Teatrul românesc, de la IL Caragiale la Matei Visniec
Cu Virgil Tanase, Dumitru Tsepeneag, si invitatii lor


Institutul Cultural Român va invita la o dezbatere despre teatrul românesc, despre evolutia lui si despre perceptia pe care acesta a avut-o în Franta.


REZERVARI : resa@institut-roumain.org sau 01 47 05 15 31


[UPDATE 17.11]
Seara de 14 noiembrie a fost dedicată, la Institutul Cultural Român din Paris, dramaturgiei romaneşti de la IL Caragiale la Matei Vişniec. O dezbatere vie, amicală, bine documentată şi adeseori plină de umor, deschisă de directoarea ICR Paris, Yvette Fulicea, un eveniment la care a la care au luat parte, printre alţii, nume mari ale literaturii române şi franceze ; Virgil Tănase, Dumitru Tepeneag, Matei Vişniec, Philippe Loubière, Alessandro Bertocchi au propus publicului variante de interpretare ale multor piese româneşti celebre, intrate în patrimoniul dramaturgiei universale.
De la « Scrisoarea pierdută » a lui Caragiale, până la « Cântăreaţa cheală » a lui Eugen Ionescu, trecând prin creaţia lui Teodor Mazilu şi ajungând la ultimele piese ale lui Vişniec, invitaţii au lansat interpretări originale şi au evidenţiat rolul autorilor români în evoluţia artei dramatice europene. Dezbaterea s-a extins chiar şi asupra viitorului, odată cu propunerea lui Matei Visniec de a realiza un eveniment dramatic de mare ţinută, în cadrul Ambasadei Romaniei la Paris, în cinstea împlinirii a o sută de ani de la naşterea curentului dadaist, odată cu primele piese ale lui Tristan Tzara. El a mărturisit că, de această dată, va crea un spectacol integral în limba română, pe care publicul francez îl va înţelege perfect.

Evenimentul a provocat întrebări şi intervenţii ale publicului, care a apreciat « la scenă deschisă» calitatea dezbaterii şi spectaculozitatea intervenţiilor.