Concertul „George Enescu și lirica folclorică”deschide stagiunea muzicală românească la Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando din Madrid

Violonistul Florin Paul și pianistul Cristian Niculescu deschid seria concertelor „România în Muzică”, la Madrid, și vor susține un recital dedicat personalității marelui compozitor român George Enescu de la a cărui dispariție se împlinesc anul acesta șaizeci și cinci de ani.

Evenimentul va avea loc joi, 5 martie, de la ora 12:00, și este organizat în colaborare cu Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando, cea mai veche instituție de profil din Spania, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Apropierea de muzica populară este laitmotivul acestui concert, care constă în lucrări pentru vioară și pian compuse de Schubert, Enescu, Debussy și Sibelius. Considerați unii dintre compozitorii europeni care au marcat arta vremii lor, toți au integrat ideea de a reveni la rădăcinile lor, la adevăratul folclor, în lirismul creațiilor lor.

„Văd concertul dedicat lui George Enescu [...]mai mult ca o marcă de calitate pentru violonistica românească, motiv pentru care ne bucurăm să-l prezentăm publicului spaniol! Marele pedagog George Enescu nu a fost doar prelungirea școlii franceze de la începutul secolului al XX-lea, ci a dezvoltat în continuare minunatul sunet francez atât spre solistica înaltă, cât și spre legătura, pentru el iminentă, cu tradiția populară. Așa se face că printre celebrii săi elevi au fost marii violoniști Yehudi Menuhin și Christian Ferras, dar și păsări mai rare cum este Yvri Gitlis, unde inspirația gitană este evidentă",a declarat Florin Paul pentru ICR Madrid.

Florin Paul (n.1958) este unul dintre cei mai valoroși violoniști români. A primit primul său muzical în România la vârsta de 11 ani. A urmat studiile universitare cu renumitul profesor Ștefan Gheorghiu și a obținut importante premii internaționale, cum ar fi premiul I al concursului Paganini (1979) și Marele Premiu în competiția Thibaud (1977).

Și-a completat diploma de solist la Freiburg cu profesorul Wolfgang Marschner, iar alte premii internaționale i-au deschis calea către afirmarea internațională: Premiul Louis Spohr (1982, Freiburg), Premiul Mendelssohn (1983, Berlin) și premiul Yehudi Menuhin (Paris, 1985).

Florin Paul colaborează regulat cu orchestre filarmonice și orchestre de cameră și este un muzician de cameră pasionat și foarte experimentat. De la duo, la trio cu coarde, la cvartet de pian, lucrează și are numeroase înregistrări radio și CD cu mulți parteneri muzicali. Discografia sa include înregistrări ale celor Patru anotimpuri ale lui Vivaldi, Simfonia concertantă de Mozart, Sonatele lui Bach, Sonatele Solo de Ysaÿe și un Omagiu lui Joseph Joachim, care cuprinde lucrări semnate de Brahms, Schumann și Joseph Joachim.

Florin Paul a devenit primul concert maestru al Filarmonicii din München sub conducerea lui Sergiu Celibidache, în 1983, și a deținut aceeași poziție cu Filarmonica din Stuttgart timp de câțiva ani. Din 1995, este concert maestru al Orchestrei Filarmonice din Hamburg Elbphilharmonie.

Cristian Niculescu(n.1951) a urmat cursurile Universității de Muzică din București, iar din 1993, pe cele ale Universității de Arte din Berlin, ca elev al profesorilor Hans Leygraf și Georg Sava. Câștigător al numeroase concursuri internaționale, și-a început cariera concertistică în România natală, ca solist al Orchestrei Filarmonice George Enescu, al Orchestrei Simfonice Naționale Radio și al Orchestrei Române de Cameră Radio București.

În cadrul proiectului „Sibiu - Capitală Europeană a Culturii”, a susținut un recital sub bagheta dirijorului Gerd Albrecht în 2007.

Cristian Niculescu a susținut concerte în Statele Unite cu Cleveland Chamber Symphony Orchestra și, în Germania, cu Orchestra Simfonică din Berlin și cu Orchestra Filarmonicii din Potsdam.

A susținut recitaluri de pian și muzică de cameră în Germania, Austria, Franța, țările scandinave, Japonia, SUA, și a fost invitat la numeroase festivaluri internaționale precum Berliner Festspiele, Hamburger Musikfest, Festivalul Internațional „George Enescu” București și Classic Open Air Berlin-Gendarmenmarkt. Are numeroase înregistrări pentru diverse companii de discuri și a realizat înregistrări pentru posturi de radio, precum NDR Hamburg, Deutschlandradio Berlin, Danmarks Radio, Norsk Radio, BBC Londra și Radio România, inclusiv ca solist al Orchestrei Simfonice Radio București sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.

Colaborez cu violonistul Florin Paul de mulți ani. Am concertat împreună atât în concerte de duo și de trio, fiind amândoi membri fondatori ai trioului Dinu Lipatti, cunoscut de altfel pe scena internațională, și ca soliști cu orchestre simfonice, cum ar fi Orchestra Națională Radio din București. Printre concertele camerale mai importante ar fi de menționat concertele dedicate a 50 ani de la dispariția compozitorului George Enescu de la Norddeutschen Rundfunk în Hamburg sau din cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București.
Programul cuprinde o lucrare inedită de Enescu,«Sonata Torso», denumită așa deoarece este compusă dintr-o singură parte. O lucrare de tinerețe în care încearcă pentru prima dată să prelucreze motive folclorice și lăutărești. Să amintim că Enescu devenea la vârsta de 16 ani celebru la Paris cu prima lui Rapsodie Romană.",declarăpianistul Cristian Niculescu pentru ICR Madrid.

Informații suplimentare:

Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando este instituția artistică cu cea mai lungă istorie și cea mai mare experiență culturală din Spania. A fost inaugurată oficial în 1752, în timpul domniei Regelui Ferdinand al VI-lea.

Personalități de renume în domeniile arhitecturii, picturii, sculpturii, muzicii, filmului, artei grafice, fotografiei, designului, istoriei și teoriei artei își dedică cariera universitară acestei instituții de anvergură națională, care își propune „promovarea creativității artistice, precum și studierea, diseminarea și protecția artelor și a patrimoniului cultural, în special în pictură, sculptură , arhitectură, muzică și arte vizuale.”