CONCERT DE PIAN ȘI VIOLONCEL CU PAUL CARTIANU ȘI TEODOR RUSU

Muzică
Loc: ICR Berlin, Koenigsallee 20A, 14193 Berlin
Oră: 19.30

Program
L. van Beethoven - 7 Variaţiuni pe tema "Bei Männern welche Liebe fühlen" („La bărbaţii care simt dragostea”) din „Flautul Fermecat” de Mozart WoO46
P. Hindemith - Sonata pentru violoncel solo Op.25/3
F. Chopin - Polonaise- Fantaisie Op. 61 in La Bemol Major pentru pian solo
B. Bartok - 6 Dansuri Romanesti (aranjament pentru violoncel şi pian L. Silva)
Pauză de 10 min.
R. Schumann - Fantaisiestücke Op. 73 pentru violoncel si pian
D. Schostakovich - Sonata op. 40 in re minor pentru violoncel si pian

Paul Cartianu a început studiul pianului la vârsta de 7 ani, iar activitatea competiţională şi concertistică la vârsta de 11 ani, obţinând o serie de succese, atât în Romania cât şi în SUA. După absolvirea Liceului de Muzică “George Enescu” din Bucuresti, îşi continuă studiile la „Thornton School of Music” din cadrul University of Southern California, la studioul profesorului John Perry, pentru ca apoi, în toamna anului 2008 să revină în Europa la Mozarteum, la clasa profesorului Karl-Heinz Kämmerling, şi, ulterior la cea a lui Andreas Weber. A obţinut Premiul I la numeroase competiţii naţionale si internaţionale, între care se remarcă: Concursul Internaţional „Pro Piano” România – 2000, „Cypress College Piano Competition”, USA – 2001, „Artists of the Future Piano Concerto Competition” USA - 2002, „Bramhall Piano Concerto Competition” USA - 2002, „Concursul Naţional de Pian”, faza pe California, USA 2007, şi Concursul Orange “Se caută Enescu” – 2007. În 2011 devine bursier Yamaha în Austria. Are în palmares performanţe în SUA cu Beach Cities Symphony si cu Torrance Symphony, a susţinut numeroase recitaluri internaţionale, a participat la Gala Laureaţilor de la Festivalul de la Arcus, şi a cântat la Carnegie Hall la Gala Laureaţilor concursului „World Piano Competition”. In 2013 a evoluat ca solist, alături de membrii Orchestrei Mozarteum, în „Dansul morţii după Holbein” (Totentanz nach Holbein) a compozitorului austriac Cesar Bresgen, şi în acelaşi an a debutat în deschiderea festivalului Young Classic Europe din Passau, cu concertul de Grieg în la minor.
Teodor Rusu a început studiul violoncelului la vârsta de 7 ani cu Prof. Nadia Paraschiv, apoi intre anii 2009-2011 cu Prof. Aurel Niculescu. Prima lui apariţie ca solist concertist a avut-o la vârsta de 8 ani, cu Filarmonica „Gheorghe Dima”, în oraşul natal, iar mai târziu, la vârsta de 13 ani a interpretat concertul in la minor de Camille Saint-Saëns. Din toamna anului 2011 a devenit student la Mozarteum, la clasa profesoarei Adelheid Litschauer iar din 2013 la clasa profesorului Enrico Bronzi. De-a lungul anilor a participat la masterclass-uri internaţionale cu Rafael Rosenfeld, Götz Teutsch, Thomas Grossenbacher, Giovanni Gnocchi, Martin Hornstein, David Eggert, László Fenyő şi Marin Cazacu. A câştigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale în România şi în străinătate, printre care: premiul al II-lea la concursul internaţional „Mihail Jora” - Bucureşti (2008), premiul I şi trofeul la concursul „Miniatura Romantica”, la Galaţi (2010), şi premiul al II-lea la concursul internaţional de corzi „Rudolf Matz”, în Croaţia (2013). În anul 2009 a fost invitat să susţină concerte în cadrul unui turneu desfăşurat în Germania şi Austria, interpretând alături de violonista Irina Rusu şi pianistul Sebastian Deser triplul concert de L. van Beethoven. Acest turneu a fost finalizat cu o înregistrare live, la Ried. În anii 2012 si 2013 a fost invitat să cânte în cadrul „Festivalului Muzicii de Cameră” din Salzburg, cu cvartetul „Hermes”.