Concert de Gală dedicat Francofoniei în Helsinki

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, Institutul Francez la Helsinki, în parteneriat cu Ambasada României la Helsinki și Institutul Cultural Român prin Direcția Relații Internaționale, organizează Concertul de Gală susținut de Orchestra de Cameră din Helsinki la biserica luterană Temppeliaukio din capitala finlandeză, în data de 5 martie 2024, orele 19.00.

În fiecare an, pe data de 20 martie, 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale, un eveniment important pentru țările francofone din întreaga lume. Concertul anual al Francofoniei este un eveniment recurent care a avut loc în fiecare an de la crearea Orchestrei.

Cu această ocazie, Orchestra de Cameră din Helsinki va susține un concert axat pe muzica franceză și finlandeză, precum și pe lucrările unei țări francofone selectată drept invitat special al anului.

Capacitatea sălii este de 1.000 de locuri, considerată una dintre principalele atracții turistice ale capitalei finlandeze în central orașului, oferind în acest mod maximă vizibilitate instituțiilor organizatoare.

Rezervările se fac aici.

Concertul va fi susținut de Orchestra de Cameră din Helsinki, dirijată de James Salomon Kahane.

Țara invitată de onoare a acestui an este Elveția, iar momentul cel mai important al concertului va fi interpretarea Simfoniei nr. 2 pentru orchestră de coarde a compozitorului elvețian Arthur Honegger. Această lucrare a fost interpretată în primul concert al orchestrei de la înființarea sa. Concertul va evidenția atât lucrări celebre, cât și unele mai puțin cunoscute din repertoriul francez și elvețian.

Programul concertului conține următoarele piese:

· Maurice Ravel: Pavane pentru o infantă decedată (arr. pentru orchestră de coarde)

· Camille Saint-Saëns: Sarabandă pentru coarde

· Emmanuel Séjourné: Concert pentru marimba

· Gabriel Fauré: Pavane (arr. pentru orchestră de coarde)

· Arthur Honegger: Simfonia nr. 2.

Concertul este organizat în parteneriat cu Ambasadele Elveției, Canadei, Franței, României și Serbiei în Finlanda.