Colajele lui Ion Bârlădeanu, expuse pentru prima dată la Berlin în prezența artistului

Expoziția Ion Bârlădeanu Kunstwerk, curatoriată de Ioana Marinescu, va avea loc în perioada 14 martie - 10 aprile 2020, la Galeria Institului Cultural Român din Berlin.

Proiectul își propune să aducă în premieră pentru publicul german cele mai noi lucări ale artistului român, alături de o selecție importantă a lucrărilor sale mai vechi, o trecere în revistă a etapelor prin care a trecut opera lui Bârlădeanu.

Cunoscut pentru tehnica colajului, dar și pentru perspectiva de autodidact și outsider până la momentul descoperirii sale din 2007 de către artistul Ovidiu Feneș și galeristul Dan Popescu, opera lui Bârlădeanu arată o imagine prea puțin cunoscută a artei românești, înainte și după’89. Neavând în minte cronologia istoriei artei, Bârlădeanu se racordează la arta pop, folosindu-i limbajul și strategiile, într-un mod personal și intuitiv, doar ca să-și materializeze fanteziile artistice.

Vernisajul de pe 13 martie se va deschide în prezența artistului și a curatorului Ioana Marinescu. Evenimentul va include o prezentare a operei și carierei lui Bârlădeanu, susținută de galeristul Dan Popescu. Acesta va introduce poziția artistului în contextual artei conemporane românești și va povesti depsre colajele artistului.

„Am considerat oportun să organizăm o expoziție a lui Ion Bârlădeanula Galeria ICR Berlin, datorită interesului crescut pentru opera lui, atât la nivel naționl cât și international. Bârlădeanu este un artist activ, care continuă să producă lucrări noi, care întăresc imaginea de ironie și umor, la adresa unei societăți pe care a privit-o multă vreme de pe margine”, explică Ioana Marinescu.

Ion Bârlădeanu(n. 1946. sat Zăpodeni, România), expune pentru prima data la Berlin, deși lucările sale au făcut parte din expoziții personale și de grup,la galerii precum Anne de Villepoix din Paris, MUU Gallery din Helsinki, sau Fred Gallery, Londra. Din 2016 a fost inclus în proiectul The Museum of Everything,care promovează conceptul de outsider art, artă alternativă sau art brut, cu care a expus în Kunsthal Rotterdam, The Gallery ofEverything, Londra, sau la Halle Saint-Pierre din Paris.

Expoziția va fi deschisă publicului cu vernisajul de pe data de 13 aprilie, ora 19:00, în prezența artistului, curatorului și galeristului. Ea va putea fi vizitată timp de o lună, începând cu data de 14 martie până pe 10 aprilie 2020, în de luni până vineri, în orarul 14.00-22.00.