„Cinema-Café” la ICR Tel Aviv – proiecția filmului documentar „România neîmblânzită”

După succesul primei proiecții în Israel a filmului documentar „România neîmblânzită”, în cadrul Festivalului „Strada românească” la Zikhron Ya'akov, ediția 2021, ICR Tel Aviv și-a invitat publicul să vizioneze acest film și la sediul propriu, completând proiecția propriu-zisă cu patru scurte filme de prezentare („Discuție cu producătorul”, „Echipamente și ascunzători”, „Filmări în Delta Dunării”, „România neîmblânzită – povestea producției”) puse la dispoziție de producătorul și scenaristul Alex Păun, în numele echipei de producție a filmului. Evenimentul a avut loc în cadrul unei noi ediții a „Cafenelei Românești”, în data de 19 octombrie, de la ora 18:00, la sediul ICR Tel Aviv (bd. Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6), și a fost prezentat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al Institutului.

Filmul documentar „România neîmblânzită” a fost proiectat în limba română, cu subtitrare în engleză. 

Manifestarea s-a dorit a fi o incursiune în tainele producției unui documentar de o asemenea complexitate care își propune deopotrivă o abordare artistică și ecologică, într-o lume în care apărarea planetei devine esențială. Cei prezenți la eveniment au avut prilejul să pătrundă în secretele de dincolo de ochiul camerei de filmat, au văzut cum se pregătesc prospecțiile, filmările, cum se înregistrează vocea naratorului, cum lucrează o echipă internațională, au descoperit echipamente și ascunzători, imagini din lungul și complicatul proces de producere a unei asemenea producții. Totodată, cu ocazia unei discuții a coordonatorului echipei de producție care este și co-scenarist, Alex Păun, cu actorul Victor Rebengiuc, publicul a putut intra în secretele înregistrării sunetului, a vocii naratorului, unul din proeminenții actori ai României.

În iunie 2019, la Deauville Green Awards (Franța), „România neîmblânzită” a primit trofeul de argint pentru „luptă împotriva încălzirii climatice“.

În intervalul martie 2018 – martie 2021, „România neîmblânzită” a avut parte de 95 de proiecții internaționale cu public: 54 dintre evenimente au avut loc în Europa (Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria), 20 de evenimente au fost găzduite în Asia (Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Indonezia, Iordania, Japonia, Kazahstan, Turcia), 19 evenimente s-au adresat publicului din America (Argentina, Columbia, Costa Rica, Jamaica, Mexic, Peru, Statele Unite), iar 2 evenimente s-au petrecut pe pământ african (Africa de Sud, Tunisia). În total, este vorba de 34 de țări de pe patru continente.