Centenarul Filmului Românesc ajunge la Feldioara cu Irina-Margareta Nistor și vizionări de neratat

Proiectul Centenarul Filmului Românesc, inițiat de către Asociația Artis din Iași și derulat în parteneriat și cu Institutul Cultural Român invită publicul cinefil pe 30 și 31 august 2019 la o caravană cinematografică desfășurată în localitatea Feldioara, din județul Brașov. Inițiat în 2018, la Iași, cu ocazia Centenarului Marii Uniri,  manifestarea continuă seria de proiecții de filme românești în Cetatea Medievală Feldioara-Marienburg și Căminul Cultural Feldioara,unde vor rula trei pelicule românești (Serata, Duminică la ora 6, Marea Unire: România la 100 de ani) în prezența criticului de film Irina-Margareta Nistor și a echipei Artis.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Feldioara

Vineri, 30 august 2019

21.00 – Proiecție film Centenar – Serata (regia: Malvina Urșianu)

Invitat: Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinematografic

Loc: Cetatea Medievală Feldioara-Marienburg

Sâmbătă, 31 august 2019

18.00 –Proiecție film documentar Agerpres – Marea Unire, România la 100 de ani. Un documentar marca AGERPRES

Loc: Căminul Cultural Feldioara

21.00 –Proiecție film Centenar – Duminică la ora 6 (regia: Lucian Pintilie)

Invitat: Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinematografic

Loc: Cetatea Medievală Feldioara-Marienburg

Film Românesc în Cetatea Marienburg-Feldioara

„Cetatea medievală Marienburg - Feldioara este un monument istoric recent restaurat și inclus ȋn circuitul turistic de un an, dar mai mult de atȃt, ea este un simbol al localităţii și un loc care trebuie să pulseze de istorie, tradiţie și cultură pentru comunitate. Astfel, găzduirea unui eveniment de amploare naţională precum Centenarul Filmului Romȃnesc devine o onoare și o bucurie pentru noi, așezȃnd Cetatea Feldioara pe hartă și descoperindu-i potenţialul ȋn desfășurarea unor evenimente culturale variate. Cetatea a găzduit deja cȃteva seri de proiecţii de film documentar și film de animaţie pentru copii, ȋncepȃnd din toamna anului trecut. Localnicii au primit cu interes acest tip de eveniment, desfășurarea aici a două zile ȋn cadrul Centenarului Filmului Romȃnesc devenind așadar firească. Sperăm ca publicul care va participa la proiecţiile din cadrul evenimentului, localnici și turiști deopotrivă, să se bucure de plăcuta ambianţă a Cetăţii Feldioara și să aprecieze filmele pregătite – capodopere ale cinematografiei romȃnești, precum și prezenţa unei personalităţi de marcă din lumea filmului!” - Taus Sorin, primarul localității Feldioara.

“Ne bucură să ajungem într-un loc plin de istorie, cum este, de altfel, și proiectul nostru. Filmele pe care le aducem la Feldioara sunt împreună cu Irina-Margareta Nistor, care ne va însoți și ne este și consultant cinematografic. Vom avea un sfârșit de august și un început de toamnă încadrate filmic”, precizează Andrei Giurgia, coordonatorul Centenarului Filmului Românesc.

DESPRE FILME

Serata (1971)

Regia: Malvina Urșianu

Cu: György Kovács, George Motoi, George Fureanu

Gen: dramă, război

Serata a avut avanpremieră la 3 mai 1971, în cadrul Zilelor filmului românesc, odată cu aniversarea a 50 de ani de la înființarea Partidului Comunist Român. Filmul a rulat în premieră pe 8 mai 1971, la Cinematograful Patria din București. De la data premierei, până în 2007, Serata a fost vizionat de peste 1.567.134 de spectatori, în cinematografele din România.

Filmul, regizat de Malvina Urșianu, îi are în rolurile principale pe George Motoi, György Kovács, Cornel Coman, Alexandru Drăgan, Mihai Pălădescu, Ion Roxin, Silvia Ghelan și Silvia Popovici. Pelicula prezintă participanții la o serată, organizată în vila unui profesor, în noaptea de 23 august 1944. Dincolo de propaganda comunistă, filmul oferă o imagine sobră a societății aristocratice din epocă.

Serata era caracterizat în cronica din revista Cinema (nr. 10/1983) ca „un punct de vedere asupra unui moment de răscruce în istorie”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, doctor în cinematografie, spune despre Serata că este un film cu caracter politic și propagandistic al epocii comuniste, care descrie lupta comuniștilor în ilegalitate și în perioada cuceririi puterii.

Pentru filmul Serata, regizoarea Malvina Urșianu a primit în anul 1971 Premiul pentru regie al Asociației Cineaștilor din România (ACIN).

Duminică la ora 6 (1966)

Regia: Lucian Pintilie

Cu: Irina Petrescu, Dan Nuțu

Gen: dramă

Duminică la ora 6 este primul film a lui Lucian Pintilie, apărut în 1966. Scenariul filmului dramatic psihologic și de dragoste este scris de Ion Mihăileanu și regizor. Rolurile principale aparțin actorilor Irina Petrescu, Dan Nuțu, Graziela Albini, Eugenia Popovici și Constantin Cojocaru.

Filmul este plasat în România anului 1940 și prezintă povestea de dragoste dintre un băiat (Radu - Dan Nuțu) și o fată, (Anca - Irina Petrescu) studentă la arhitectură. Cei doi se întâlnesc la un bal popular marcat de violențele unui grup de huligani fasciști. Amândoi duc o luptă pe ascuns împotriva fascismului, având o viață palpitantă, dar periculoasă. Destinele lor se întâlnesc doar o secundă numai pentru a se îndepărta din nou, pentru totdeauna.

În 1966, a primit Premiul special al juriului și Premiul de interpretare feminină (Irina Petrescu). În 1966 a fost prezentat la Festival Internacional de Cine de Mar del Plata din Argentina, intitulat El domingo a las seis, unde a câștigat Premiul special al juriului, Premiul „Opera Prima”, Premiul mișcării de experiment și cinecluburi, Premiul special al criticii, Premiul de interpretare feminină(Irina Petrescu).

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA FELDIOARA

Co-organizator al evenimentului – Agerpres - va prezenta documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă Agerpres prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire - România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

DESPRE FELDIOARA

Feldioara, localitate cunoscută ca Cetate de Pământ, (în dialectul săsesc Marienbrichm, Marembrix, Merembrix, în germană Marenburch, Marienburg, în traducere „Cetatea Mariei”) este o localitate în judetul Brașov, Transilvania, România. Numele românesc al localităţii este derivat din maghiară, Fold-Var, care înseamnă cetate de pământ. Denumirea germană Marienburg înseamnă cetatea Mariei, cu referire la Fecioara Maria, patroana Ordinului cavalerilor teutoni.

Cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificaţie ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania. Pe teritoriul comunei au fost găsite 109 morminte, datând din secolul XII, aşadar dinainte de aşezarea saşilor pe aceste locuri. Cetatea teutonilor era situată pe colina de la Feldioara, înconjurată de trei laturi de râul Olt. La ruinele cetăţii se mai păstrează urme vizibile ale prezenței Cavalerilor Teutoni.

În anul 1529 a avut loc Bătălia de la Feldioara, încheiată cu victoria armatei moldovene asupra partizanilor lui Ferdinand de Habsburg.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

Inițiat de Artis și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat în 2018, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României. Proiectul va continua până în 2020 inclusiv, împlinind harta celor 100 de evenimente filmice.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Despre Artis (Iași)

Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente filmice, s-a conturat, în anul 2016, Asociația Artis. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 10 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)

AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.

Fondată în anul 2000, „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.