Cea de-a IV-a ediție a conferinței „Femei în comunism”, la sediul Institutului Cultural Român

Destinele unor femei ale căror vieți au fost marcate profund de instalarea regimului comunist - de la îngrădirea libertății și constrângerea să ia calea exilului până la arestarea și condamnarea pe motive politice - vor fi aduse în fața publicului printr-o conferință la sediul Institutului Cultural Român. Evenimentul, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și ICR, va avea loc miercuri, 8 martie 2023, ora 18.00.

Prezentările din cadrul conferinţei „Femei în comunism” vor ilustra situația femeii din România în contextul creat după 1945, precum și strategiile de rezistență și modurile de supraviețuire adoptate.

Invitatul principal al evenimentului va fi Doina Jela (prozatoare și eseistă). Vor susține, de asemenea, prezentări și Liliana Corobca și Constantin Vasilescu (experți IICCMER). Moderator: Lucian Vasile (expert IICCMER).

Evenimentul este deschis tuturor persoanelor interesate de istoria comunismului românesc și de mecanismele prin care regimul totalitar a influențat destinul unor femei provenind din medii socio-culturale diferite.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.