Câştigătorii Festivalului internaţional de scurtmetraj Betting on Shorts

Câştigătorul Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Betting on Short-More Than a Eurovision of ShortFilm 2009 este scurtmetrajul Memotech, R: Marianna Mørkøre, experimental, Insulele Feroe, 2009, 5.52 min.
Memotech a primit patru voturi din partea: Salonic, Londra, Novi Sad şi Stockholm.
Câştigătorul local votat de juriul format din Irina-Margareta Nistor, Florin Piersic Jr. şi Adrian Sitaru - A Family, (O familie), R: Emanuel Pârvu, narativ, România, 2008, 15.00 min
Celelalte oraşe partenere proiectului au ales următorii câştigători locali:

Wiesbaden, Atena - Section 44, R: Daniel Wilson, narativ, Marea Britanie, 2008, 4.42 min
Poznan - At 7.35 in the morning, R: Nacho Vigalondo, muzical, Spania, 2003, 8 min
Maribor - The House (To spiti), R:Angelos Spartalis, animaţie, Grecia, 2009, 5.30 min
Napoli - Invisible Light, R: Simon Weber, documentar, Germania, 2008, 8.20 min
Barcelona - Topeka, R: Asier Altuna, narativ, Spania, 2002, 3.50 min

Festivalul internaţional de scurtmetraj Betting on Shorts – More than a Eurovision of Short Film
sâmbătă, 14 noiembrie, începând cu ora 20.30, la sediul The Ark - Bursa Mărfurilor, (Calea Rahovei 196 A)
Scurt istoric BoSs Betting on Shorts (BoSs) este un festival competitiv de scurtmetraj care se desfăşoară anual, simultan în Atena, Barcelona, Bucureşti, Londra, Maribor, Napoli, Novi Sad, Poznan, Stockholm, Thessaloniki, Wiesbaden.
În fiecare an organizatorii lansează o invitaţie de participare către cineaştii din întreaga lume pentru a-şi înscrie în cursă filme de scurtmetraj, realizate pe diverse tematici, a căror durată să nu depăşească 10 minute. În urma selecţiei, între 10 – 15 scurtmetraje sunt alese să participe în competiţia finală, eveniment ce are loc simultan în toate oraşele participante.
Prima ediţie a BoSs a avut loc în 2005 sub forma unei competiţii anuale de scurtmetraje organizată în cadrul Institutului de Arte Contemporane (ICA) din Londra. Playtime, Vacancy şi Mad or bad au fost temele primelor trei ediţii, iar Money! Money! Money! a fost aleasă drept temă reprezentativă pentru ediţia din 2008 desfaşurată şi la Bucureşti, la sediul Institutului Cultural Român.

Ediţia 2009 Anul acesta Betting on Shorts – More than a Eurovision of Short Film este organizat de către Institutul Cultural Român în parteneriat cu The Ark – Bursa Mărfurilor Creative. Tema competiţiei BoSs 2009 este Control !
În cursa finală a festivalului au intrat 12 scurtmetraje, printre care se numără şi O familie în regia lui Emanuel Pârvu. Toate cele 12 filme vor fi proiectate simultan în toate locaţiile partenere proiectului. La Bucureşti proiecţiile vor începe la ora 21. La finalul proiecţiei, juriile din fiecare oraş partener, formate din cineaşti şi critici de film, vor desemna câştigătorul local. După centralizarea voturilor la Londra, în aceaşi seară se va anunţa câştigătorul competiţiei.

Juriul românesc este format din Irina-Margareta Nistor, Florin Piersic Jr şi Adrian Sitaru.
În cadrul evenimentului vor fi proiectate, de asemenea, scurtmetrajele Veneţia, în regia lui Florin Piersic Jr şi Valuri, în regia lui Adrian Sitaru.

INEDIT! Păstrând tradiţia ediţiilor precedente, şi in acest an spectatorii vor avea ocazia să parieze pe filmul câştigător pe baza trailerelor filmelor, disponibile începând cu 7 noiembrie pe www.icr.ro şi www.bettingonshorts.com . Tot aici se vor găsi informaţii legate de filmele aflate în competiţie – synopsis, scurtă biografie a regizorilor, fotografii, materiale care astfel vor înlesni decizia celor din sală.
Accesul este liber începând cu ora 20.30 când vor fi proiectate pentru ultima dată trailerele scurtmetrajelor, după care publicul îşi va putea depune pariurile în urnele special amenajate în sală. Intenţia este de a crea un spaţiu propice mai mult pentru găzduirea unui joc, decât a unui pariu, cei din sală fiind rugaţi să completeze un simplu formular cu numele şi filmul pe care îl consideră câştigătorul competiţiei.
Cinci persoane dintre cele care au pariat pe câştigătorul final, precum şi cinci persoane dintre cele care au pariat pe filmul votat de juriul local, alese prin tragere la sorţi, vor primi premii oferite de ICR şi parteneri.

TRAILERELE FILMELOR POT FI VĂZUTE IN GALERIA VIDEO

1. At 7.35 in the morning R: Nacho Vigalondo, muzical, Spania, 2003, 8 min
Într-o dimineaţă, o femeie descoperă un lucru foarte straniu în cafeneaua unde obişnuieşte să-şi ia micul dejun. Chelnerii şi restul clienţilor sunt într-o tăcere totală. Toţi privesc în jos, nimeni nu se atinge de mâncare. Dintr-o dată, se aude un cântec...

Scurtmetrajul lui Nacho Vigalondo 7:35 de la mañana (7.35 In the Morning), pe care l-a scris, regizat şi în care a şi jucat, nu numai că a câştigat mai bine de 60 de premii naţionale şi internaţionale, dar a fost şi nominalizat pentru premiul Cel Mai Bun Scurtmetraj de către European Film Academy şi Oscar Academy Awards din Hollywood. Primul său lungmetraj, Los Cronocrímenes (Timecrimes), e o poveste SF despre călătoria în timp. În prezent, Nacho Vigalondo încearcă să combine cinematografia cu producţia de reclame şi diverse proiecte pe teatru, radio şi televiziune.
2. Mapping CCTV in Whitehall R: Manu Luksch, artistic, Marea Britanie, 2008, 2.43 min
Filmul reprezintă un exerciţiu de localizare a camerelor cu circuit închis (CCTV) din zona Whitehall, Londra.

Manu Luksch este o artistă care a ales să lucreze "în afara cadrului". Imaginea "mobilă", dar mai ales evoluţia cinematografului în era digitală, au reprezentat o temă centrală a lucrărilor sale. Ultimul său film SF , Faceless, a avut-o protagonistă pe Tilda Swinton, în calitate de narator. ww.ambientTV.NET

3. section 44 R: Daniel Wilson, narativ, Marea Britanie, 2008, 4.42 min
Lumea lui Richard se întoarce la 360 de grade odată ce, ieşit din casă, este oprit pe stradă, încătuşat şi aruncat într-o dubiţă. Ce informaţii va oferi Richard interogatorilor pentru a se elibera?

Daniel Wilson este de profesie cameraman de televiziune.

4. A Family, (O familie) R: Emanuel Pârvu, narativ, România, 2008, 15.00 min
O familie... o familie simplă... în care anunţul unei nunţi dă peste cap aniversarea plănuită pentru o rudă mai în vârstă …

Emanuel Pârvu a studiat actoria în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. În prezent, îşi finalizează lucrarea de doctorat, în care urmăreşte cercetarea teatrală a structurilor dramatice. A scris şi regizat piese de teatru şi a obţinut numeroase premii în calitate de scenarist şi regizor.

5. A Tag (Metka) R: Malgorzata Jablonska & Piotr Szewczyk, muzical, Polonia, 2009, 2.22 min
Metka reprezintă debutul regizoral al celor doi artişti şi designeri polonezi –Małgorzata Jabłońska şi Piotr Szewczyk. Filmul este un videoclip muzical de animaţie al cantecului Metka (A Tag) interpretat de The Complainer & The Complainers featuring Artur Rojek. Regizorii işi propun ca printr-o notă umoristică, să atragă atenţia asupra fenomenului globalizării şi al producţiei de masă. Din punct de vedere vizual, animaţia dezvăluie o serie de referinţe la unele capodopere ale cinematografiei, în special Metropolis de Fritz Lang.
Małgorzata Jabłońska este artist şi designer de benzi desenate digitale. De asemenea, predă New Media la Facultatea de Tehnologie Informaţională The Branch din cadrul Institutului Polonez – Japonez de tehnologie informaţionala din Bytom, Polonia. Lucrările sale au fost prezentate în Europa, atât în cadrul expoziţiilor individuale, cât şi de grup.

Piotr Szewczyk este artist multimedia, designer şi arhitect. La fel ca şi Małgorzata Jabłońska predă tehnologia informaţională în cadrul aceleaşi instituţii. Opera sa a fost prezentată în Europa şi recompensată cu numeroase premii. Małgorzata şi Piotr colaborează încă din anul 2003.

6. Invisible Light R: Simon Weber, documentar, Germania, 2008, 8.20 min
Dr. Fabian Pohl este radioterapeut. Pacienţii săi speră să fie vindecaţi printr-un remediu miraculos, inaccesibil unei analize obişnuite... În fiecare zi, Dr. Pohl trebuie să se adapteze limitei impuse de modul de viaţă al pacienţilor săi, pentru care nici cea mai sofisticată tehnologie medicală nu mai poate face nimic.

După ce a urmat un curs de regie de film documentar la Universitatea de Film şi Televiziune din Munchen, Germania, Simon Weber a realizat o serie de scurtmetraje selecţionate în cadrul a numeroase festivaluri de gen din Europa. În prezent, Simon se află în faza de post-producţie a primului său lungmetraj documentar, povestea unui soldat din armata americană care a dezertat în timpul războiului din Irak.

7. Windows Vista: Predator Edition R: Paul Kamuf, narativ, SUA, 2008/9, 5.05 min
O eroare de calculator reuneşte doi „pioni" ai mecanismului macroeconomic modern. În timp ce işi ia prânzul în faţa pupitrului de comandă, Capitanul Darnell Hawkins pilotează un avion teleghidat pentru o misiune de bombardare. Atât misiunea, cât şi prânzul sunt puse în pericol atunci când o eroare de calculator duce la defecţiunea sistemului şi la o neaşteptată întorsatură de situaţie.

Paul Kamuf s-a născut la New York. În prezent regizează diverse proiecte cinematografice pentru casa de producţie Desedo Films.

8. Memotech R: Marianna Mørkøre, experimental, Insulele Feroe, 2009, 5.52 min
Memotech este un scurtmetraj experimental care explorează contrastul dintre vocabularul unei mişcări minimaliste şi natura copleşitoare a Insulelor Feroe. A fost filmat în format Super 8 , tocmai pentru a crea o atmosferă de poveste, suprarealistă, devenind astfel o contribuţie semnificativă la categoria încă neexplorată a filmelor despre dans.
Marianna Mørkøre a studiat modă şi design la Ravensbourne College of Design and Communication din Londra. Interesul său de a contesta percepţia tradiţională asupra artelor vizuale şi imaginilor mobile, a condus la realizarea unor lucrări vizuale, distinctive printr- o abordare experimentală asupra imaginii .

Rannvá Káradóttir este unul dintre cei mai proeminenţi coregrafi danezi. Practica sa artistică s-a extins dincolo de studiul mişcării pure, dezvoltând astfel un vocabular caracteristic şi explorând dansul în contexte variate. Lucrări semnate de Marianna şi Rannvá pe: www.youtube.com/rammatik

9. UNCLE (Wujek) R: MACIEJ SZNABEL, narativ, Polonia, 2008, 8.00 min
O poveste despre schimbările neaşteptate şi ce se intamplă atunci când depaşeşti linia fragilă a prieteniei.

Maciej Sznabel a studiat Artele Frumoase şi Regie de Film. Şi-a început cariera ca artist vizual, devenind apoi animator şi monteur. Este membru al Asociaţiei Cineaştilor din Polonia.

10. The House (To spiti) R:Angelos Spartalis, animaţie, Grecia, 2009, 5.30 min
Am pus în casă Barbaţi şi Femei ...perechi, mii de perechi... am încuiat uşa, am lăsat cheia înauntru şi am început să calculez... (Te iubesc)...

Angelos Spartalis (1973) este artist plastic. A absolvit Universitatea Tehnică din Atena.

11. Complex R: Sirah Foighel Brutmann, documentar/experimental, Israel, 2008, 9:30 min
Într-o seară de iarnă, într-o parcare din Tel Aviv, şapte barbaţi care au servit împreună în armata israeliană, se reîntâlnesc. Revederea readuce atmosfera atât de familiară a celor trei ani de serviciu militar petrecuţi în forţele speciale. Foştii soldaţi schiţează conturul unei case pe suprafaţa parcării şi reconstituie manevra de atac asupra unei case de civili. În timpul serviciului militar soldaţii au fost antrenaţi să realizeze automat această manevră. În această situaţie, acţiunea de "preluare" este extrasă din contextual original şi capătă imaginea unei reprezentaţii.

Sirah Foighel Brutmann a absolvit cursurile PARTS (training şi cercetare în artele spectacolului), Bruxelles, 2008. A lucrat ca artist vizual în colaborare cu Eitan Efrat.
Eitan Efrat împreună cu Sirah Foighel Brutmann a creat o serie de lucrări vizuale selecţionate la diverse festivaluri internaţionale, opera lor fiind recompensată cu Premiul Juriului în cadrul festivalului de la Oberhausen, 2009.

Daniel Mann s-a născut în SUA şi a crescut în Israel. A studiat cinematografia la Şcoala de Film Sam Spiegel Film School din Ierusalim

12. Topeka
R: Asier Altuna, narativ, Spania, 2002, 3.50 min
Câţiva barbaţi dintr-un sătuc formează un cerc în centrul pieţei... în mijlocul unei lupte dintre doi berbeci...

Asier Altuna şi-a început cariera în domeniul audiovizual ca electrician. Graţie succesului primului său scurtmetraj, (Txotx), regizat alături de Telmo Esnal, Asier Altuna a început să lucreze şi ca scenarist şi producător. Din anul 2000, este scenarist pentru televiziunea bască Euskal Telebista, iar în 2005 regizează primul său lungmetraj, Aupa Etxebeste!, deasemenea alături de Esnal.