Carte despre copilăria din comunism a scriitoarei Florentina Postaru prezentată la întâlnirile literare de la ICR Paris

VolumulHeureux qui comme mon aspirateur… -Fericit cel care asemeni aspiratorului meu...” al scriitoarei Florentina Postaru va fi prezentat în cadrul deja consacratelor întâlniri literare„ Le Club”, inițiate de Institutul Cultural Român de la Paris, în parteneriat cu editura Bayard, în data de 13 decembrie, ora 19. Seara este dedicată aniversării a 30 de ani de la căderea regimului comunist.

În prezența autoarei și a ilustratorului cărții, Serge Bloch, autor și ilustrator recunoscut pentru desenele sale pe tot mapamondul, manifestarea culturală va oferi ocazia publicului de a primi un exemplar cu dedicație și de a asculta poveștile din copilăria comunistă a scriitoarei.

Scriitoarea, originară din Tulcea, care locuieste de la vârsta de 37 de ani în regiunea franceză Bretania, povestește cu umor și detașare, în cartea sa, publicată în noiembrie 2019 la editura Bayard, despre copilăria petrecută în epoca comunistă dar și despre descoperirea societății occidentale a opulenței.

Florentina Postaru are 13 ani în timpul căderii regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu, în decembrie 1989. Ea afirmă deschis în cartea sa ca adoră umorul și, deci, evocarea anilor teribili petrecuți în România are un caracter foarte "românesc", hrănit cu autoironie, derâdere, lejeritate. Felul dezinvolt de a povesti opresiunea, lipsurile, frica, dar și bucuriile inerente copilăriei, conferă textului o forță unică. Desenele lui Serge Bloch aduc un plus de universalitate și de tendrese, făcând ca acest volum să devină o carte de căpătâi.

Ilustratorul Serge Bloch are desene publicate de cotidiene americane celebre, cum ar fi The Washington Post, The Wall Street Journal, The New York Times. A primit mai multe distincții pentru creațiile sale. Este co-autor, împreună cu Frédéric Boyer, al lucrării: Bible, Les récits fondateurs(Biblie, poveștile fondatoare), Bayard, 2016.

Actrița și scriitoarea Violaine Swartz va citi fragmente din carte, seara fiind moderată de Pierrete Rieublandou, editoare la Bayard.

Cartea Florentinei Postaru, „Heureux qui comme mon aspirateur...” editura Bayard, 2019  nu a fost tradusă în limba română.