„Cântece de carantină” de Carmen Firan și Adrian Sângeorzan – lansare de carte online la ICR în „duplex Tel Aviv-New York”

„Am ajuns să fim actorii propriei noastre piese” – a afirmat Carmen Firan la „Cafeneaua online” a ICR Tel Aviv, ediție în cadrul căreia a fost prezentat cel mai recent volum de poezii, Cântece de carantină, semnat de Carmen Firan și Adrian Sângeorzan, apărut în martie 2020, la Editura Scrisul Românesc. Evenimentul, desfășurat în data de 8 iunie 2020, în limbile română și engleză, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv – https://www.facebook.com/icr.telaviv/, cu retransmiterea ulterioară a unei variante editate pe pagina de Facebook a ICR New York, i-a avut ca invitați pe cei doi scriitorii români stabiliți la New York.

Moderată de directorul ICR Tel Aviv, discuția a abordat subiecte precum: rolul culturii pe plan individual, dar și colectiv, în vremuri de pandemie; receptarea poeziei românești în spațiul cultural nord american; confluențele între medicină ca știință și literatură, dat fiind faptul că Adrian Sângeorzan este medic; raportarea sa la momentele de criză generate de COVID-19, în plin focar epidemiologic la New York. În paralel, Riri Manor, scriitoare israeliană de origine română, a prezentat volumul de poezii Cântece de carantină, iar în dubla sa calitate de om de știință, medic, și om de litere, scriitoare, a vorbit despre modurile în care pandemia a afectat procesul de creație și a oferit publicului virtual lecturi din volumul de poezii Cântece de carantină. Totodată, parafrazând-l pe Nichita Stănescu care spunea că poetul nu are biografie, opera servindu-i drept prezentare, Riri Manor i-a invitat pe cei doi scriitori să citească, fiecare, o poezie reprezentativă pentru parcursul profesional și personal, precum și poezii scrise în tandem.

Alte aspecte abordate în timpul discuției au fost: specificul vremurilor actuale, precum și posibilele paralele cu momente asemănătoare, din istoria recentă –„zilele acestea au fost o lecție a tăcerii, a singurătății și a spaimei”, transformările vizibile în societate în urma pandemiei –„zoomificarea” acesteia, cât și diverse modalități de a face față situației pe plan individual, precum „sindromul ușilor încuiate pe dinăuntru”. Vorbind despre geneza Cântecelor de carantină, scriitorii au mărturisit că „acest volum este mai mult decât un volum de poezii, este o modalitate de a documenta o perioadă inedită. [...] A apărut ca o modalitate de autoapărare, ce am putut să facem pentru sufletul și mințile noastre, ca să rezistăm și să trecem peste această perioadă. ”

Carmen Firan (n. 1958) este poetă, prozatoare, autoare de piese de teatru şi scenarii de film, stabilită la New York. A publicat peste 25 de volume de poeme, nuvele, povestiri şi eseuri, în România şi în Statele Unite ale Americii. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societăţii Poeţilor Americani şi PEN American Center din New York. Opera sa apare în traducere în reviste, antologii sau în volum în Franţa, Anglia, Irlanda, Polonia, Israel, Canada, Germania, Suedia. Carmen Firan este, de asemenea, activă ca traducătoare, fiind unul dintre cei mai fervenţi promotori ai poeziei româneşti în Statele Unite.

Adrian Sângeorzan (n. 1954) este absolvent al Facultății de Medicină din Cluj, profesând ca medic și în prezent, în paralel cu activitatea literară. Este autor al unor volume de poezie în ediție bilingvă româno-engleză apărute la Editura Charmides și al unor volume de proză apărute la Editura Curtea Veche. De asemenea, a publicat colecții de eseuri și povestiri. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Bibliotecii Internaționale a Poeților din SUA. Fragmente din scrierile sale au fost traduse în antologii apărute în Europa și America.

Seria de evenimente via internet a ICR Tel Aviv, „Cafeneaua online”, inaugurată în data de 26 martie 2020, este o continuare a consacratului proiect al Institutului, intitulat „Cafeneaua Românească”, un concept cultural în care vocea publicului joacă un rol principal.