Boogie la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary 2008

Filmul românesc va fi reprezentat la cea de-a 43-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary de comedia dramatică Boogie (regia Radu Muntean, 2008), film selecţionat în secţiunea Quinzaine des réalisateurs la Festivalul de Film de la Cannes 2008. Participarea românească la Festival, organizată de Institutul Cultural Român din Praga, va consta în proiecţia filmului pe 6 şi pe 7 iulie, în complexul cinematografic Lazne III, avându-i ca invitaţi pe regizorul Radu Muntean şi scenaristul Alexandru Baciu.
Boogie, iniţial denumit 30 şi ceva, îi are în distribuţie printre alţii pe Dragoş Bucur, Anamaria Marinca, Vlad Muntean, Mimi Brănescu, Adrian Văncică. Filmul are la bază un scenariu de Alexandru Baciu, Răzvan Rădulescu şi Radu Muntean şi prezintă tentativa lui Bogdan (Dragoş Bucur) de a retrăi la malul mării aventurile din vremurile bune, împreună cu prietenii lui din tinereţe. Însă încercarea de a-şi recupera tinereţea preţ de o seară, bifând băutura, jocurile, flirtul şi prostituatele, se transformă într-o deziluzie. „Încercarea celor trei de a-şi recupera tinereţea într-o noapte se aseamănă într-un fel cu cea a unei vechi trupe de rock care deşi s-a desfiinţat, se reuneşte după ani pentru un ultim concert", spune Radu Muntean. „Şi, deşi concertul are ceva din farmecul de altădată, oamenii nu se mai simt pe scenă, tobarul nu mai ţine ritmul, iar solistul a chelit şi îşi pierde vocea după a doua piesă".
Iniţiat în anul 1946, Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, unul din cele mai vechi festivaluri de gen, este cel mai important festival de categorie A din Centrul şi Estul Europei şi singurul festival de această categorie de pe teritoriul Cehiei. Anual, la Festivalul de la Karlovy Vary sunt prezentate în premieră peste 200 de filme din întreaga lume. Festivalul este deschis publicului larg şi este vizitat de mii de tineri cinefili. Două din producţiile care vor fi prezentate în competiţia oficială din acest an sunt The guitar, debutul regizoral al lui Amy Redford, şi Nick Nolte: No Exit – documentar biografic al lui Nick Nolte, în regia lui Tom Thurman, prezentat la Festival de însuşi Nick Nolte. De asemenea, la ediţia din acest an, Robert De Niro va primi Globul de Cristal pentru întreaga contribuţie pentru cinematograful mondial. Totodată, organizatorii au pregătit publicului, pe lângă secţiunile deja consacrate, o secţiune retrospectivă a Festivalului.

Contact:
Institutul Cultural Român din Praga
Anglická 26, Praga 2, 12000
Tel.: 00420 222 523 096
E-mail: rumunskyinstitut@seznam.cz