Bienala Tinerilor Artiști - Bio-pass Art - Ediția a 6-a, București, octombrie 2014 - octombrie 2015

Emilio Mordini (Franța), Patrick Bours (Norvegia), Daria Parkhomenko (Rusia), Călin Dan (România), Liviana Dan (România), Mihaela Frunză (România), Bogdan Ghiu (România), Laura Grünberg (România), Ion Bogdan Lefter (România), Romelo Pervolovici (Romania)
Program: [url=www.artbiennial.ro/#!2014-opening/ccsz]www.artbiennial.ro/#!2014-opening/ccsz
[/url]
Fundația Culturală META, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, organizează la București, pe 20 octombrie 2014, Simpozionul teoretic internațional Bio-pass Art. Simpozionul se va desfășura la Institute, The Café (Știrbei Vodă 104 - 106), în intervalul 9:00 - 19:00.

Simpozionul teoretic Bio-pass Art deschide seria evenimentelor desfășurate în cadrul Bienalei Tinerilor Artiști - Bio-pass Art, ediția a 6-a, organizată în perioada octombrie 2014 - octombrie 2015 la București. Acesta se adresează cercetătorilor din orice domeniu care, prin proiectele lor, au abordat diferite aspecte și semnificații ale biotehnologiei, bioeticii, bioartei, biometriei, aspecte legate de infomedicină, identitate la interfață, condiție postumană, transumanism, spiritualism tehnologic, corp transgenic, ciberfeminism etc. Obiectivul principal este de a încuraja cercetarea interdisciplinară și dialogul între specialiști din diverse domenii prin intermediul unui discurs pluridisciplinar.

Propunând pentru fiecare ediție concepte inedite abordate din perspective pluridisciplinare ediția din 2014-2015 a Bienalei Tinerilor Artiști va păstra sloganul devenit simbol - „Arta este întotdeauna în altă parte”, ducându-l și de această dată înspre un alt nivel, înspre o nouă deschidere: relația dintre artist - opera acestuia și identificarea biometrică a vizitatorului. Biometria reprezintă un subiect de maximă actualitate în contextul contemporan, atât românesc, cât și european. Mai mult decât o identitate care poate fi schimbată, ștearsă, uitată, identitatea biometrică reprezintă o permanență individuală, o serie de pattern-uri unice, o formă de gestionare a accesului de identitate. Felul în care artele contemporane relaționează cu biometria reprezintă tematica ce structurează ediția curentă a Bienalei Tinerilor Artiști în ansamblul său.

Pentru artist, arta lui poate reprezenta amprenta cu adevărat personală. Ea polarizează idealuri, concepte, gânduri, dincolo de propria sa identitate. Această „intimitate” este adesea expusă unui public necunoscut, impersonal - dintr-un spațiu de expoziție, o galerie sau un muzeu. Prin intermediul lucrării, vizitatorul poate interacționa în mod direct cu cele mai personale gânduri ale artistului. Dar cine este acest vizitator și de ce ar împărtăși artistul cu el o experiență atât de intimă, fără a oferi la rândul lui ceva similar?

Ar putea deveni trăsăturile tale biometrice „o monedă de schimb”, o formă personală de identificare față de artist și opera lui?


Radu Pervolovici
Director Bienala Tinerilor Artiști

Ediția a 6-a a Bienalei Tinerilor Artiști - Bio-pass Art își propune să creeze un dialog între artă și identificare biometrică. Bio-pass Art va cuprinde alte trei secțiuni/evenimente principale programate să se desfășoare în perioada mai - octombrie 2015 - Expoziția Bio-pass Art, Atelier de analiză de portofoliu, Workshop de critică de artă.

Proiect organizat de Fundația Culturală META
Proiect cultural finanțat de Institutul Cultural Român
Parteneri: Institute, The Café și Siqua Hotel