Bien ensemble- Andrei Kivu

Bien ensemble- Andrei Kivu

In această perioadă de post izolare, Institutul Cultural Român de la Paris continuă seria de interviuri intitulată "Bien ensemble - Creatorii români în timpul și după pandemia de coronavirus", menținind astfel legătura cu creatorii români din Franța sau cu creatorii care participă prin munca loc la strălucirea culturii române în Franța.

În fiecare marți, începând din 12 mai, 19 artiști împărtășesc cu noi cotidianul lor și proiectele pe care le-au gândit în timpul acestei pauze forțate a lumii culturale.

Continuăm această serie de interviuri cu violonistul Andrei Kivu , online pe pagina noastră de Facebook marți, 13 octombrie, începând cu ora 16.

Andrei Kivu - violoncelist român, născut în 26 iulie 1970 la București

Face primii pași în domeniul muzical la Conservatorul George Enescu, apoi, în 1995, obține diploma Academiei Naționale de Muzică din București. Între 1992-1998 urmează masterclasa de "Compoziție avansată și Analiză muzicală", cu Aurel Stroe. În 2005 a fost invitat să participe la masterclase cu George Lewis (profesor la Universitatea Columbia, New York, Statele Unite ale Americii).

A fost artist în rezidență la Mons (Belgia, pepiniere europene pentru tineri artiști, 2000) și la Royaumont (Franța, 2013). Între 2003 și 2013 a urmat masterclase/stagii/seminarii cu David Hykes.

Ca muzician într-o orchestră, a evoluat în România la Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian", în Orchestra de Cameră a Radiodifuziunea română, Orchestra Operei Naționale Române, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii române, și a fost ulterior prim violoncelist și solist al Orchestrei FIlarmonia și prim violoncelist al Orchestrei Filarmonice din Pitești.

Apoi, în străinătate, a fost prim violoncelist al orchestrei internaționale de elită "I Sedici" (Germania), solist și prim violoncelist al orchestrei "Traditions Musicales Françaises" (Paris), prim violoncelist al "New European Philharmonic Orchestra" (Paris), prim violoncelist al ansamblului "Baracca Barocca" (Paris) și solist al ansamblului "Sumac Taki".

Ca solist, a fost acompaniat pe scenă de Orchestra Regală din Walllonia (Mons, Belgia), Orchestra NYU (New York, SUA), Orchestra națională a radiodifuziunii poloneze (Varșovia, Polonia), Orchestra de Muzică Nouă din Katowice (Polonia), Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii române, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii române, Orchestra Philharmonia, Orchestra "Silvestri", Orchestra Academiei de Muzică din București, Orchestra "Traditions musicales françaises", ansamblul Sumac Taki.

Andrei Kivu posedă o îndelungată experiență ca profesor. După ce a predar la colegiul și liceul de muzică "George Enescu" din București, a fost profesor invitat la : Universitatea din New York (2003, 2005, 2007), Academia de Muzică "Givat Ram" (Ierusalim, Israel, 2002, 2004, 2006, 2014, 2019), Universitatea din Minnessota (2008, 2010, 2012), Universitatea de Muzică din București (2013), "Cal Arts University" (California, SUA, 2015), Academia de muzică "Franz Liszt" (Budapesta, Ungaria, 2016), Academia regală de muzică din Madrid (2017).

A fondat ansamblul "Pro Contemporania" (1989), "Free Sound International Ensemble" (2002), cvartetul "Temple Strings" (2008), ansamblul "Sumac Taki" (2010), ansamblul "Paracelsus" și "Quasar Duo" (2015) .Este și membru al ansamblului "Hyperion" (din 1997) și "Inter-Art" (din 1999).

Repertoriul său obișnuit numără mai mult de 30 de ore de muzică (violoncel solo, violoncel acompaniat de pian, duo de violoncel, duo violoncel-chitară): de la 6 suite pentru violoncel de J.-S. Bach până la muzică contemporană/de avangardă/experimentală...

Concertele sale au fost difuzate în direct pentru WNYC (New York), ABC Australia, BBC, Radio France, Radio Suisse Romande-Lausanne, S.D.R.S. - Berna (Elveția), ORF (Austria), Radio Warszawa (Polonia), Helsinki 1 (Finlanda), Radiodifuziunea română și multe altele.

De-a lungul carierei sale a fost recompensat cu premiul I.N.M.C.(Consortium International de Musique Nouvelle) pentru "Activități excepționale ca interpret și profesor" (Universitatea din New York, SUA, 2003), premiul "Uchimura" 2002 ( de la UNESCO), "Premiul pentru excelență" (2004) al revistei "L'Actuallité Musicale", premiul "UNITER" (2006), "Premiul pentru originalitate" al Festivalului de Jazz de la Cluj, și multe altele...

Andrei Kivu apare ca solist și/sau invitat de onoare al mai multor ansambluri pe mai mult de 30 de CD-uri și DVD-uri, cu o distribuție internațională, cele mai importante colaborări fiind cu labelul "Mode Records" (New York, SUA). A înregistrat sute de tiluri ca solist sau/și cu diverse ansambluri pentru Radiodifuziunea română, ca și pentru alte radiouri din lume.

A evoluat ca solist sau cu ansamblurile sale în Australia, SUA, Japonia, Taiwan, Canada, Pakistan, Israel, Franța, Marea Britanie, Germania, Elveția, Italia, Spania, Austria, Polonia, Croația, Serbia, Albania, Danemarca, Grecia, Finlanda, Suedia.

A avut onoarea de a cânta/munci/studia/înregistra cu mari artiști, cum ar fi : David Hykes, George Lewis (SUA), Mara Dobresco, Daniel Kientzy, Martine Joste, Claude Delangle, Stephane Gallet (Franța), Kifu Mitsuhashi, Nanae Yoshimura, Yoshiki (Japonia), Kenneth Kuo (Taiwan), Alejandro Iglesias Rossi (Argentina), Hector Ulise Passarella (Uruguai), Juerg Solothummann, Franziska Baumann (Elveția), Sigfried Palm (Germania), Evan Parker, Tim Hodgkinson, Byron Wallen, Sarah Brightmann (Anglia), Jean-Paul Dessy (Belgia), Agnes Baltsa, Leonor Leal Chamorro (Spania) și mulți alții.

Andrei Kivu este primul violoncelist român care a interpretat cele 6 suite pentru violoncel ale lui Bach, "dintr-o singură suflare" (Paris, 2009). Este și primul violoncelist care a realizat și interpretat transcrieri ale Sonatelor și Partiturilor lui J.S. Bach (Paris, 2017).

Programul său original "Bach-ViolonCello" (unic în lume) a fost un mare succes internațional care i-a adus ulterior invitații la New York, San Francisco, Los Angeles, Tokyo, Osaka, Fukuoka, Iwakuni, Taipei, Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Berlin, Londra, Madrid, Oviedo, Budapesta, Varșovia și București.

Rămâne, până astăzi, singurul violoncelist român care a fost invitat să cânte la : Royal Festival Hall (Londra), Lincoln Center, Merkin Hall (New York), "Onassis Cultural Center" (Atena), Wiener Konzerthaus (Viena), Berghain (Berlin), BMC (Budapest Music Center), Taipei Fine Arts Center (Taiwan), Studio 8 (Frankfurt) și la marile festivaluri internaționale cum ar fi "Wien Modern" (2002, Austria), "Warsaw Autumn" (2003, 2007, Polonia), "Parramasala" (Australia, 2011), "ISCM-World Music Days" (1999, 2003, 2006), CTM Berlin (2016), "Festival de la Francophonie" (Budapesta, 2016), "Musique Action" (Nancy, 2008), "Colours of Ostrava" (2013), "Sacrum Profanum" (Cracovia, 2017), Japan Expo (Paris), "Universal Expo" (Aichi/Japonia, 2007, Milano/italia, 2015).

A compus muzica spectacolului de dans contemporan "FOMO Sapiens", în care cântă la un Midi-Cello creat special pentru el de către lutierul israelian Shmil Frankel.

Realizator de emisiuni muzicale la Radiodifuziunea română între 1992-1998, realizator de emisiuni muzicale la Radio XXI în 1999, a fost corespondent de presă pentru Radiodifuziunea română între 2009-2011.

Andrei Kivu a jucat (ca muzician sau/și actor) într-o duzină de filme și piese de teatru.

Este co-fondatorul (2004) și directorul artistic al "MultiSonicFest" (unicul festival român dedicat improvizației și muzicii fusion/cross-over).

Din 2001 a devenit membru al “International School of Ki" și din 2007 este membru al “Harmonic Presence Foundation”.

Din 2009 locuiește la Paris.


Background

O întâlnire săptămânală cu titlul"Bien Ensemble - Creatorii români din Franta în timpul si după epidemia de coronavirus", pe paginile noastre Facebook și Instagram, pentru a vedea și asculta tineri artiști, a afla care sunt speranțele lor, ideile lor pentru viitorul apropiat, dar și gânduri despre felul în care procesul lor de creație sau de interpretare, de muncă artistică cotidiană, a fost nevoit să se armonizeze, să se adapteze cu izolarea impusă.

Înregistrările video pe care le vom prezenta vor fi în limba franceză sau vor fi subtitrate în limba franceză. Editarea este asigurată de videastul Alexander Varlamov.