BERLIN. „În sudul sufletului meu”, lungmetrajul despre poetul Paul Celan, prezentat online

Lungmetrajul despre poetul Paul Celan, „În sudul sufletului meu”, va fi prezentatjoi, 7 mai, de la ora 19.00, pe pagina de Facebook a ICR Berlin. În prima parte a evenimentului, va avea loc o discuție live cu regizorul Frieder Schuller, moderată de către Claudiu Florian, directorul ICR Berlin.

Între anii 1986-1988, Frieder Schuller a filmat lungmetrajul „Im Süden meiner Seele” („În sudul sufletului meu”) în România, în ciuda circumstanțelor acelor vremuri. Filmul relatează anii petrecuți în București ai tânărului Paul Celanși crearea celui mai cunoscut poem al său „Todesfuge” („Fuga morții”). Documentareași sursa de inspirație a regizorului Frieder Schuller a fost puternic influențată de martorii contemporaniși prietenii lui Celan, care mai erau încă în viață la acea vreme. Aceștia i-au relatat anii 1945-1947, ca fiind cei mai fericiți ani din viața poetului.

Ce au însemnat pentru el anii petrecuţi la Bucureşti reiese dintr-o scrisoare din 12 septembrie 1962, adresată, de la Paris, prietenului său Solomon: „Am cunoscut o serie de mari poeţi francezi şi i-am şi tradus (la fel cum am cunoscut floarea poeziei germane). Câţiva dintre ei mi-au făcut cunoscută prietenia lor printr-o dedicaţie, despre care pot să afirm doar că s-a dovedit a fi eminamente literară. Dar am avut, şi asta se întâmpla demult, prieteni poeţi – asta s-a petrecut între 45 şi 47 în Bucureşti. Este ceva ce nu voi uita niciodată."

Filmul este prezentat în limba germanăși are o durată de 90 de minute.

Frieder Schuller este un poet de limbă germană, libretist, scenaristși regizor, originar din România. În perioada în care a trait în România, acesta a lucrat ca jurnalistși secretar literar. Odată ajung în Germania, acesta a înființat casa de producție de filme Transsilvania Film GmbH. În 1981, acesta a scris scenariul filmului „Fürchte dich nicht, Jakob!” („Nu te teme, Jakob” ecranizare a nuvelei „O făclie de Paște" de Ion Luca Caragiale), în regia lui Radu Gabrea. Câțiva ani târziu, între 1983 – 1984, acesta a realizat în România primele două filmeși anume: „Conrad Hass”și „Negustorul de clopote”. Tot înainte de căderea regimului comunist, acesta a realizat un documentar despre Hermann Oberthși a regizat filmul „În sudul sufletului meu”.

Cel mai recent film a fost realizat la Viscri, acolo unde prințul Charles deține o casă, de aici și numele filmului „Un sat se trezește. Transilvania și prințul”, un film documentar, unde scenariulși regia de sunt scrise de Frieder Schuller.