Atelier de arhitectură româno-turc la Istanbul

Simultan cu generarea unui concept arhitectural- functional si de modernizare pentru cladirea ICR Istanbul pentru mai buna adaptare la profilul şi activităţile institutului, atelierul va crea legături între tineri arhitecţi din România şi din Turcia, ce pot genera posibile parteneriate viitoare.
Sediul Institutului Cultural Roman din Istanbul este o clădire istorică proprietate a statului român, datând de la sfârşitul secolului XIX si poziţionată central lângă piaţa Taksim din cartierul Beyoğlu. Construită iniţial ca reşedinţă privată, clădirea a fost succesiv sediul Legaţiei Române la Istanbul, sediul Consulatului României la Istanbul şi a devenit din 2009 sediul Institutului Cultural Roman Istanbul.

Echipa de arhitecţi îi reuneşte pe Şerban Ţigănaş, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România şi coordonator al atelierului, profesor în cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism a Universităţii Tehnice din Cluj, având o bogată experienţă în practica arhitecturii. Şerban Ţigănaş este o prezenţă publică remarcabilă în România, în special în domeniul urbanismului şi dezvoltării durabile; Alex Axinte, co-fondator al StudioBasar Bucureşti. Activitatea sa profesională include atât colaborări cu birouri locale, ca Re-Act Now Studio sau Axen Studio, cât şi internaţionale ca Erick van Egeraat Associated Architects, Rotterdam. In primăvara 2006 a beneficiat de o rezidenţă artistică Map XXL Pepinieres europeennes pour jeunes artistes în Graz, Austria. Între 2006 şi 2008 a activat ca preparator la Catedra de Proiectare din cadrul UAUIM; Cristian Borcan, co-fondator al StudioBasar Bucureşti, anterior colaborând în cadrul birourilor PZP Arhitectura şi Urbancult; Selva Gurdogan şi Gregers Thomsen, fondatori ai Superpool Istanbul (2003). Superpool este autor al publicaţiei Mapping Istanbul care conţine mai mult de 100 de hărţi, planuri şi informaţii grafice despre Istanbul, resursă recunoscută pentru arhitecţi şi urbanişti interesaţi de viitorul oraşului. În momentul de faţă lucrează la un proiect european de cercetare pentru încorporarea roboţilor în tehnologia de construcţii de beton. Selva Gurdogan si Gregers Thomsen au activat ca arhitecţi de proiecte în cadrul Oficiului de Arhitectura Metropolitana (OMA) condus de Rem Koolhaas. Activitatea lor se situează atât în domeniul privat cât şi în cel public. Participă regulat la conferinţe şi expoziţii internaţionale; Duygu Dogan - arhitect junior, parte din echipa IKSV (Fundaţia pentru Cultură şi Artă Istanbul), Duygu Dogan a lucrat împreună cu arhitectul Ryue Nishizawa pentru “12th Biennial”, Istanbul. In prezent este coordonator tehnic al Bienalei Istanbul, având în atribuţii atât organizarea spaţiului expoziţional cât şi a expoziţiilor din cadrul prestigiosului eveniment.
La invitaţia studioului Superpool, pe 27 februarie, ora 19.00, Alex Axinte va sustine o prelegere adresată publicului de specialitate din Istanbul în care va prezenta proiecte şi concepte ale StudioBasar