Artiștii români la cea de a 6-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă de la Beijing

Ieri, 24 septembrie 2015, a avut loc festivitatea de deschidere a celei de a 6-a ediții a Bienalei Internaționale de Artă de la Beijing, eveniment ce se va desfășura în perioada 24 septembrie – 15 octombrie a.c. la Muzeul național de artă al Chinei. Tema ediției de anul acesta este ”Memorie și vis”.
La festivitatea de deschidere, ce a avut loc în holul mare al Muzeului național de artă al Chinei, au participat artiști străini și chinezi, diplomați, reprezentanți ai asociației artiștilor plastici din China, reprezentanți ai primăriei municipiului Beijing, reprezentanți ai mass-media. Începând cu orele 12:00, după terminarea festivității de deschidere, Bienala și-a deschis porțile publicului larg.
De la o ediție la alta numărul participanților a crescut constant, astfel la prima ediție au fost participanți din 45 de țări, iar la ediția de anul acesta s-a ajuns la participanți din 96 de țări și regiuni. Pentru ediția de anul acesta au fost trimise peste 6000 de lucrări, dintre care doar 685 de lucrări au fost selecționate pentru a fi expuse în cadrul Bienalei. Dintre cele 96 de țări și regiuni participante Armenia, Canada, Ecuador, Africa de Sud, Asia de Sud-Est și Cile au expoziții speciale.
Lucrările a opt artiști români au fost selecționate de juriul internațional al Bienalei. Acestea sunt: Laedo de Andrei Nagy, Neoclassical de Cătălin Bălescu, Baby-Blues de Mădălina Adriana Gheorghe Tănase, Ancestral Memory de Gabriel Sitaru, Contemplation de Ileana Ștefănescu, Yellow River de Silvia Trăistaru, Dream de Șerban Teodor Vrăbiescu și Where are they who aren’t anymore de Mihai Țopescu. O lucrare a artistului american de origine română Paul Mircea Goreniuc a fost, de asemenea, selecționată de organizatori. Artiștii Ileana Ștefănescu, Silvia Trăistaru, Mihai Țopescu și Șerban Teodor Vrăbiescu au participat la festivitatea de deschidere și urmează să participe și la celelalte evenimente propuse de organizatorii Bienalei, dintre aceste evenimente amintim Simpozionul Bienalei, unde artiști din toată lumea au ocazia să afle ultimele noutăți despre lumea artistică și vizita la Muzeul de Artă Contemporană a Chinei, unde artiștii străini au ocazia să intre în contact cu lucrările artiștilor chinezi contemporani. Cei patru artiști români au fost susținuți de Institutul Cultural Român.