Artiști români la Festivalul Benzii Desenate de la Poznań 2021

Institutul Cultural Român de la Varșovia este pentru a doua oară partener al Festivalului Benzii Desenate de la Poznań, cel mai mare eveniment de gen din Polonia care oferă publicului toate evenimentele gratuit și care se încheie, în mod tradițional, cu Ziua Benzii Desenate Gratuite.

Organizatorul principal al Festivalului este Biblioteca Universitară din Poznań, singura biliotecă din Polonia care se ocupă în mod academic de banda desenată și deține cea mai amplă colecție din țară, însumând peste 15 000 de poziții.

În 2021, Festivalul se va desfășura în perioada 22-25 aprilie, sub formă hibridă, oferind evenimente offline, în spații tradiționale, cât și online. La ediția din acest an, ICR Varșovia a invitat doi artiști din Cluj-Napoca, Adrian Barbu și Radu Mureșan. Publicul va avea posibilitatea să cunoască artiștii din România prin intermediul mai multor evenimente organizate online: expoziție și prezentări video, revistă de bandă desenată și materiale de colecție, pregătite special pentru eveniment.

ICR Varșovia prezintă la Poznań expoziția Cu alte cuvinte...O aventură cu expresii frazeologice poloneze și românești, realizată de Adrian Barbu. Proiectul bilingv, româno-polonez este însoțit de o prezentare video, făcută de autor și pregătită cu traducere și subtitrare în limba polonă. De expoziție este legat un material tipărit – o serie de cărți poștale cu imagini din expoziție, într-o formulă de colecție.

Radu Mureșan a pregătit pentru Festival benzi desenate, reunite în fanzinul cu titlul In Grayscale. Fanzinul va fi pus la dispoziția publicului în spațiile manifestării, dar și online, însoțit de un material video al autorului, pregătit și el cu traducere și subtitrare în limba polonă.

Cărțile poștale de colecție și fanzinul lui Radu Mureșan vor ajunge la public în forma printată pe diferite căi – oferite în spațiile Festivalului, transmise prin poștă în urma unor concursuri cu premii sau prin intermediul Institutului.

Adrian Barbu este grafician, ilustrator de carte, autor de benzi desenate, jongleur, clown, muzician și filolog, visează color și desenează alb-negru. În timpul liber trăiește mai multe vieți simultan (cam trei zile pe zi și două nopți pe noapte), citește (mai mult decât ar fi sănătos), jonglează (acceptabil), vorbește trei limbi străine și tace în toate celelalte (atunci când tace, adică rar), cântă (binișor la câteva instrumente și prost la voce), ține cursuri și ateliere (pentru că a fost profesor, deși nu vrea să recunoască), frecventează Comics Club Cluj (nimeni nu știe de ce) și în rest pierde vremea (ultimele 4-5 secunde rămase până a doua zi, după care o ia de la capăt). Alte obsesii: desen, bere brună, fumat pipă, desen, science-fiction, fantasy, desen, arte marțiale, filosofie orientală, desen, mitologie celtică, basme românești și europene, desen, umor, poezie, desen, Albrecht Dürer, Gustave Doré, M.C.Escher, desen, teatru medieval și muzică irlandeză. A, da, și desen. Ilustrează cărți pentru copii (peste 400 de titluri) și face benzi desenate pentru edituri din Canada, SUA și Australia. Uneori, surprinzător (mai ales pentru el însuși) se trezește publicat și în România.

Radu-Eugen Mureșan este grafician, ilustrator, iubitor de benzi desenate și povestitor amator. Sociolog la bază, implicat într-un mare număr de proiecte culturale și educative, acest artist grafician este într-o continuă căutare de metode de exprimare și de translatare în imagini a poveștilor, fie ele tradiționale sau personale. Misiunea lui declarată este de a explora, prin intermediul limbajului vizual, diferite metode de exprimare, atât ale individualismului cât și ale comunalității dintre oameni și culturi, pentru o evoluție personală și culturală.