„Arest”, cel mai recent film al regizorului român Andrei Cohn, difuzat în premieră în Israel, în cadrul Festivalului de Film Francofon

Festivalul de Film Francofon, desfășurat în perioada 7-14 martie 2020, s-a aflat în centrul seriei de evenimente menite să marcheze celebrarea Francofoniei în Israel. La ediția din acest an a Festivalului, România a fost reprezentată de filmul „Arest”, cea mai recentă producție a lui Andrei Cohn. Prezentat în premieră în Israel, filmul a fost difuzat la Cinematecile din Holon, în data de 11 martie, și Ierusalim, în data de 12 martie.

Pelicula românească spune povestea arhitectului Dinu Neagu, care, în august 1983, este, împreună cu soția și cei doi copii, pe o plajă de nudiști din apropierea unei zone industriale. Dintr-o mașină coboară doi securiști, care îl iau la București pentru o declarație despre care nu i se oferă prea multe detalii. Filmul continuă în arestul miliției, unde Neagu este închis în aceeași cameră cu Vali, deținut de drept comun, folosit ca torționar de către securitate în schimbul unor favoruri. Lucrurile capătă o întorsătură din ce în ce mai absurdă de la o zi la alta.

În cadrul Festivalului de Film Francofon au mai fost difuzate următoarele filme: „Nuestras Madres” (Belgia); „Palace for the people” (Bulgaria); „La femme de mon frère” (Canada); „Sunrise in Kimmeria” (Cipru); „Resolution” (Coasta de Fildeș); „Tambour Battant” (Elveția); „Le collier rouge” (Franța); „Kazantzakis” (Grecia) și „Gaza” (Irlanda).

Celebrarea Francofoniei în Israel ar fi trebuit să se încheie cu Târgul Francofoniei, programat pentru data de 13 martie 2020, la sediul Institutului Francez din Tel Aviv care însă, în contextul actual, a fost anulat ca urmare a măsurilor de prevenție împotriva virusului Corona anunțate de autoritățile locale și a stării actuale a situației la nivel global. 

Evenimentele dedicate celebrării Francofoniei se bucură, anual, de un mare succes în rândul israelienilor întrucât reprezintă o bună ocazie de a cunoaște aspecte din culturi diverse, ce au însă în comun, dincolo de caracterul francofon și francofil, ideea de unitate în diversitate.