Accademia di Romania prezintă la Roma volumul „Amprente italiene” de Rodica Fleșariu Marinescu

Accademia di Romania, în parteneriat cu Ambasada României în Italia, invită publicul din Roma joi, 14 decembrie, la evenimentul de prezentare a volumului Amprente italiene de Rodica Fleșariu Marinescu. Întâlnirea are loc începând cu ora 19.00, la sediul Ambasadei României, și este moderată de prof. Nicoleta Neșu.

Pornind de la volumul de eseuri apărut la Editura Peter Pan Art în anul 2022, autoarea va purta un dialog cu moderatorul evenimentului, prof. Nicoleta Neșu, despre fascinația contemporană a Italiei pentru români.

„«Amprente italiene» este o carte de iubire pentru pământul Italiei și al Romei, iubire pe care, de la prima întâlnire, din 1991, nu am încetat să o mărturisesc. Cele 47 de eseuri (24 despre Roma și 23, altele decât Roma) sunt gesturi de dragoste pentru locurile pe care am avut șansa să le văd și să le revăd și la care, ca niciunde în altă parte, tânjeam să revin îndată ce ne despărțeam. E o carte construită cu ajutorul miilor de fotografii și mai ales cu ajutorul jurnalului, păstrat cu sfințenie și consecvență, zi de zi, de-a lungul întregului meu periplu italian. Mai presus de toate a fost însă Roma, căci la ea am revenit în repetate rânduri cu fidelitate nădăjduitoare. Niciodată nu mi-au fost de ajuns zilele petrecute cu ea. Și au fost nenumărate. Cu cât stăteam mai mult, cu atât îmi doream să mai rămân. De aceea Romei îi revine nu doar partea cea mai consistentă a Amprentelor, dar și cea mai edificatoare cu privire la intensitatea trăirilor mele și la atașamentul meu profund pentru aceste locuri. Nu în ultimul rând, «Amprente italiene» este o carte de mulțumire față de toți cei care mi-au stat alături în acest lung șir de ani, și care, înțelegându-mi dorul și iubirea arzătoare, au făcut posibile călătoriile mele (îmi place să le spun perpetue) pe pământ italic.” Rodica Fleșariu Marinescu

Participarea la evenimentul de la Ambasada României în Italia (Via Nicolò Tartaglia 40) este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la adresa de e-mail roma.events@mae.ro.

Rodica Fleșariu Marinescu s-a născut la Brașov în 1957. Ingineră în orașul natal într-o primă etapă a vieții, se stabilește la București în 1999, unde își schimbă și parcursul profesiei. Până în 2018, lucrează la Muzeul Țăranului Român ca redactor și curator de expoziții. În 2004, face un master în cultură italiană la Universitatea din București și beneficiază de trei burse de cercetare în artă la Roma (2004, 2007, 2009). Preocuparea pentru Italia, dar în special pentru Roma, va deveni o permanență, dedicându-le articole și pagini de carte (Roma – între jurnal și fotografie, Ed. Paideia 2004, Roma inedită, Ed. Martor 2016), precum și numeroase expoziții de fotografie organizate în țară, la Institutul Italian de Cultură din București și la Muzeul Țăranului Român, precum și în Italia, la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și la Accademia di Romania in Roma.

Nicoleta Neșu este doctor în filologie și cadru universitar la Departamentul de Limbă română și lingvistică generală din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și lector de Limbă, cultură și civilizație românească la Universitatea La Sapienza din Roma. De mai mulți ani predă limba română ca limbă străină la Accademia di Romania in Roma prin Institutul Cultural Român.